Název:
Biogenní aminy v produktech minipivovarů
Autoři:
SYMONOVÁ, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá obsahem biogenních aminů (BA) v pivech vybraných minipivovarů z jižních Čech, kde jsou pro porovnání použita i piva z komerčních pivovarů. Tato práce je rozdělena na dvě části. První, teoretická část, je zaměřena na představení pivovarnictví, postup výroby piva, rozdílu v postupu výroby v minipivovarech a jejich charakteristice. Dále je v ní vysvětleno, co jsou BA a jejich jednotlivé představení. Druhá polovina této práce je zaměřená na experimentální část, kde je představena metodika práce, stanovení a vyhodnocení obsahu BA v jednotlivých vzorcích piv. Dále je také představena metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie (UPLC), kterou byl stanovován obsah jednotlivých BA ve vzorcích piv. Následně jsou uvedeny výsledky experimentu a diskuse s porovnáním výsledků této práce s výsledky jiných studií stejně zaměřených.The bachelor thesis deals withbiogenic amines (BA) content in beers of selected microbreweries from South Bohemia, where beers from commercial breweries are also used for comparison. This thesis is divided into two parts. The first, theoretical part, is focused on introducing the brewing industry, the process of beer production, the difference in the production process in microbreweries and their characteristics. It also explains what BAs are and their different presentation. The second half of this thesis is focused on the experimental part, where the methodology of the work, determination and evaluation of BA content in different beer samples is presented. The ultraperformance liquid chromatography (UPLC) method by which the content of individual BAs in beer samples was determined is also presented. Subsequently, the results of the experiment are presented and a discussion with a comparison of the results of this work with the results of other studies of the same focus is presented.
Klíčová slova:
2-fenylethylamin; biogenní aminy; fermentované potraviny; histamin; kadaverin; minipivovar; pivo; pivovarnictví; putrescin; spermidin; spermin; tryptamin; tyramin; UPLC; 2-phenylethylamine; beer; biogenic amines; brewing; cadaverine; fermented foods; histamine; microbrewery; putrescine; spermidine; spermine; tryptamine; tyramine; UPLC Citace: SYMONOVÁ, Michaela. Biogenní aminy v produktech minipivovarů. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/71153