Original title:
Mladý ječmen a chlorella jako součást zdravého stravování
Authors:
BÍCOVÁ, Pavla Document type: Master’s theses
Year:
2024
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Produkty mladého ječmene a chlorelly náleží ke stále více vyhledávaným nutraceutikům díky jejich bohatému nutričnímu složení. Cílem diplomové práce bylo: posoudit nabídku mladého ječmene a chlorelly v tržní síti v České republice, dotazníkovým šetřením (n = 338) vyhodnotit znalost o těchto produktech a účinky užívání těchto doplňků stravy a posoudit kvalitu vybraných produktů. Na českém trhu je poměrně široká nabídka produktů chlorelly (57 produktů; 75 % ve formě tablet) a mladého ječmene (24 produktů; 71 % ve formě prášku), které se odlišují složením, způsobem zpracování, zemí původu, cenou i poskytovanými informacemi o nich. Znalost o způsobu výroby a obsahových látkách je důležitá při výběru produktů konzumenty. Bylo zjištěno, že tyto znalosti jsou u některých uživatelů nízké. Informovanost se statisticky významně zvyšovala s věkem a dosaženým vzděláním. Většina uživatelů chlorelly (181; 55 %) a mladého ječmene (224; 68 %) netrpěla vedlejšími příznaky spojenými se začátkem užívání. Nejčastěji zmiňované nepříznivé příznaky byly spojené s trávicím traktem (průjem, zácpa). Mezi příznivými účinky užívání těchto produktů bylo nejčastěji zmiňování zvýšení energie a vitality, zlepšení trávení a imunity. Mikrobiální kvalita vzorků chlorelly a mladého ječmene splňovala legislativní požadavky. Celkový obsah polyfenolů i celková antioxidační aktivita chlorelly byla nižší (1,20?0,00 - 1,35?0,01 mg/g, resp. 0,73?0,00 mg/g - 0,84?0,02 mg/g) u chlorelly v porovnání s mladým ječmenem (11,44?0,26 mg/g - 7,92?0,25 mg/g, resp. 10,36?0,00 mg/g - 22,76?0,27 mg/g). Products of young barley and chlorella belong to the increasingly popular nutraceuticals due to their rich nutritional composition. The aim of the thesis was: to assess the offer of young barley and chlorella in the market network in the Czech Republic, to evaluate the knowledge about these products and the effects of using these dietary supplements by questionnaire survey (n = 338) and to assess the quality of the selected products. There is a relatively wide range of chlorella (57 products; 75 % in tablet form) and young barley (24 products; 71 % in powder form) products on the Czech market, which differ in composition, processing method, country of origin, price and information provided about them. Knowledge of the production method and the contents is important when consumers choose products. This knowledge was found to be low among some users. Awareness increased statistically significantly with age and educational attainment. The majority of users of chlorella (181; 55 %) and young barley (224; 68 %) did not suffer from side effects associated with initiation of use. The most frequently reported adverse symptoms were related to the gastrointestinal tract (diarrhoea, constipation). The most frequently reported beneficial effects were more energy and vitality, improved digestion and immunity. The microbial quality of the chlorella and young barley samples met the legislative requirements. Total polyphenol content and total antioxidant activity were lower (1.20?0.00 mg/g - 1.35?0.01 mg/g, 0.73?0.00 mg/g - 0.84?0.02 mg/g, respectively) in chlorella (11.44?0.26 mg/g - 7.92?0.25 mg/g, 10.36?0.00 mg/g - 22.76?0.27 mg/g, respectively) compared to young barley.
Keywords:
antioxidant activity; chlorella; market research; microbial quality; nutraceuticals; questionnair survey; young barley; antioxidační aktivita; chlorella; dotazníkové šetření; mikrobiální kvalita; mladý ječmen; nutraceutika; průzkum trhu Citation: BÍCOVÁ, Pavla. Mladý ječmen a chlorella jako součást zdravého stravování. České Budějovice, 2024. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/70964