Název:
Využití jedlých a léčivých hub v potravinářství
Překlad názvu:
The use of edible and medicinal mushrooms in the food industry
Autoři:
LÁTALOVÁ, Tereza Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bezlepkový jídelníček může být často velmi ochuzený. Jedlé a léčivé houby se jeví jako atraktivní komodita pro rozšíření jeho diverzity, díky rychlému růstu, snadné distribuci a dobrým nutričním vlastnostem. Cílem práce bylo navrhnout bezlepkový produkt s obohacující houbovou složkou, který bude pro hodnotitele zajímavý senzoricky i nutričně, a zároveň bude sledovat trendy v potravinářství. Základem u všech vzorků byla rýžová a čiroková mouka a máslo. Variabilní složku tvořily mouky kukuřičná a pohanková a houba shiitake. V senzorickém hodnocení byly celkově lépe hodnoceny sušenky s obohacující složkou než bez ní.A gluten-free diet may be often deficient. Edible and medicinal mushrooms appear to be an attractive commodity to expand its diversity, thanks to their fast growth, easy distribution and good nutritional values. The aim of this thesis was to design a gluten free product with an nutritional mushroom component, which will be interesting for the evaluators both sensorially and nutritionally. At the same time it should follow trends in the food industry. The basis for all samples was rice and sorghum flour and butter. The variable component was corn and buckwheat flours and shiitake mushrooms. Overall, cookies with the fortifying ingredient were rated better than those without.
Klíčová slova:
bezlepkové pečivo; Lentinula edodes; léčivé houby; shiitake; sušenky; cookies; edible mushrooms; gluten free pastry; Lentinula edodes; shiitake Citace: LÁTALOVÁ, Tereza. Využití jedlých a léčivých hub v potravinářství. České Budějovice, 2024. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/67920