Original title:
Udržitelnost ve společném stravování - Možnosti implementace biopotravin do společného stravování
Translated title:
Sustainability of public catering - Possibilities of implementation of organic products into the public catering
Authors:
ROŠTOVÁ, Kateřina Document type: Bachelor's theses
Year:
2024
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá udržitelností ve společném stravování a možnostmi implementace biopotravin do veřejného stravování. Teoretická část práce je zaměřena na vývoj a strukturu společného stravování v České republice. Dále se věnuje účelovému stravování, konkrétně závodnímu, školnímu stravování a aktuální legislativě, která je s ním spjatá. Další kapitola se zaobírá certifikací a kontrolou bioproduktů a biopotravin. Krátce je přiblížen pojem ekologické zemědělství, který je úzce spojen s pojmy výše zmíněnými. Dále je zde pojednáno o regionalitě potravinářské pro-dukce na daném území a ke konci teoretické části je zmíněno uplatnění bioprodukce ve veřejném stravování a jeho vnímané přínosy, ale i překážky. Do empirické části práce byla vybrána organizace zajišťující provoz vybraných podnikových, školních a veřejných jídelen. V rámci práce byly vyhodnoceny hlavní bariéry zavádění regionálních potravin a biopotravin do tohoto zařízení a posouzeny možnosti jejich uplatnění v návaznosti na dostupnost potravinových surovin od místních dodavatelů. Dále byla vypočtena spotřeba a náklady hlavních potravinových surovin v průběhu roku a náklady nahraditelných ekvivalentů v bio kvalitě. Ke konci byl vypočten rozdíl v nákladech proti současnému stavu a následně byl výsledek zhodnocen.The bachelor's thesis deals with sustainability in communal catering and the possibilities of implementing organic food into public catering. The theoretical part of the work is focused on the development and structure of communal catering in the Czech Republic. He also deals with purpose-built catering, specifically competitive catering, school catering and current legislation related to it. The next chapter deals with the certification and control of organic products and organic food. The concept of organic farming is briefly explained, which is closely related to the concepts mentioned above. Furthermore, the regionality of food production in the given territory is discussed here, and towards the end of the theoretical part, the application of bioproduction in public catering and its perceived benefits, as well as obstacles, are mentioned. An organization ensuring the operation of selected corporate, school and public canteens was selected for the empirical part of the work. As part of the work, the main barriers to the introduction of regional foods and organic foods into this facility were evaluated and the possibilities of their application were assessed in connection with the availability of food raw materials from local suppliers. Furthermore, the consumption and costs of the main food raw materials during the year and the costs of replaceable equivalents in organic quality were calculated. At the end, the difference in costs against the current state was calculated and the result was then evaluated.
Keywords:
organic food; organic product; public catering; biopotravina; bioprodukt; veřejné stravování Citation: ROŠTOVÁ, Kateřina. Udržitelnost ve společném stravování - Možnosti implementace biopotravin do společného stravování. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/67910