Original title:
Indoorové pěstitelské systémy z pohledu Life Cycle Assessment
Authors:
PROCHÁZKA, Karel Document type: Bachelor's theses
Year:
2024
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této práce bylo kvantifikovat environmentální dopady pěstování zeleniny v indoor systému pomocí metody Life Cycle Assessment (LCA). Práce zahrnovala samotný experiment a sběr dat, dále vytvoření literárního přehledu, definování cílů a rozsahu hodnocení dle norem ISO 14040, 14044, inventarizaci dat, vyhodnocení dopadů a interpretaci dat s cílem detekovat hlavní zdroje environmentální zátěže a navrhnout opatření pro jejich redukci. Byl představen model hydroponického pěstování salátové okurky v rámci projektu na Jihočeské univerzitě, kde byly zohledněny všechny procesy od získávání surovin po produkci, včetně spotřeby vody, materiálů, energií a produkce odpadů. Hypotézy předpokládaly, že největší dopady budou spojeny se spotřebou energie a že nejvíce ovlivněné kategorie budou toxicita a spotřeba vody. Výsledky studie poukazují na významný environmentální dopad, který je spojen se vstupy energií. Elektrická energie, její výroba a spotřeba, představuje v rámci modelu až 92 % z celkového environmentálního zatížení.The aim of this work was to quantify the environmental impacts of growing vegetables in an indoor system using the Life Cycle Assessment (LCA) method. The work included the experiment itself and data collection, as well as creating a literature review, defining the goals and scope of the assessment according to ISO 14040 and 14044 standards, data inventory, impact evaluation, and data interpretation with the aim of detecting the main sources of environmental burden and proposing measures for their reduction. A model of hydroponic cultivation of salad cucumber was presented as part of a project at the University of South Bohemia, where all processes from the acquisition of raw materials to production, including the consumption of water, materials, energy, and waste production, were taken into account. Hypotheses assumed that the greatest impacts would be associated with energy consumption and that the most affected categories would be toxicity and water consumption. The results of the study point to a significant environmental impact associated with energy inputs. Electrical energy, its production and consumption, represents up to 92 % of the total environmental load within the model.
Keywords:
Environmental impacts; hydroponic vegetable cultivation; LCA; Enviromentální dopady; hydroponické pěstování zeleniny; LCA Citation: PROCHÁZKA, Karel. Indoorové pěstitelské systémy z pohledu Life Cycle Assessment. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/64892