Original title:
Biotechnologická produkce metabolitů kvasinek v podmínkách kombinovaného stresu
Translated title:
Biotechnological production of yeast metabolites under combined stress
Authors:
Baťková, Zuzana ; Byrtusová, Dana (referee) ; Dzurendová, Simona (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2024
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá využitím odpadní syrovátky pomocí karotenogenních kvasinek za podmínek kombinovaného stresu k biotechnologické produkci kvasinkové biomasy a v ní obsažených cenných metabolitů jako jsou karotenoidy, ubichinon, ergosterol, mastné kyseliny a -glukany. Tato biomasa a metabolity jsou využívány například ve farmaceutickém, kosmetickém nebo potravinářském průmyslu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části bylo popsáno složení syrovátky a její valorizace v různých odvětvích. Dále byly popsány vybrané karotenogenní kvasinky a jejich metabolity. Také byl uveden vliv nutričního a oxidačního stresu a vliv kovů na produkci kvasinkové biomasy a metabolitů. Experimentální část je věnována popisu úpravy syrovátky, produkci kvasinkové biomasy v různých médiích a metodám pro stanovení jednotlivých metabolitů. V práci bylo použito pět kmenů karotenogenních kvasinek: Cystofilobasidium macerans (CCY 10-1-2), Phaffia rhodozyma (CCY 77-1-1), Sporobolomyces shibatanus (CCY 19-9-6), Rhodotorula kratochvilovae (CCY 20-2-26) a Rhodotorula toruloides (CYY 62-2-4). Nejlepší výsledky pro využití syrovátky jako substrátu prokázal pod vlivem kombinovaného stresu kmen Cystofilobasidium macerans, zejména v produkci biomasy, lipidů a -glukanů. Slibným kmenem v oblasti produkce karotenoidů pod vlivem kombinovaného se jevil kmen Sporobolomyces shibatanus.
This master's thesis focuses on utilizing waste whey for the biotechnological production of carotenogenic yeast biomass and its valuable metabolites such as carotenoids, ubiquinone, ergosterol, fatty acids, and -glucans. Combined stress conditions were used to evaluate the influence on the yeast biomass metabolites production. These metabolites find applications in various industries, for example pharmaceutical, cosmetic, and food. The thesis is divided into theoretical and experimental parts. The theoretical section describes the composition of whey and its valorization in various industries. Selected carotenogenic yeasts and their metabolites are also presented. Furthermore, the impact of nutritional, oxidative stress, and the influence of metals on the production of yeast biomass and metabolites are described. The experimental part is reporting the whey treatment, yeasts biomass production and methods for the determination of individual metabolites. Five strains of red yeasts were used in this thesis: Cystofilobasidium macerans (CCY 10-1-2), Phaffia rhodozyma (CCY 77-1-1), Sporobolomyces shibatanus (CCY 19-9-6), Rhodotorula kratochvilovae (CCY 20-2-26) and Rhodotorula toruloides (CYY 62-2-4). The strain Cystofilobasidium macerans showed the best results for the utilization of whey substrate under the influence of combined stress, especially in biomass, lipid, and -glucan production. A promising strain in carotenoid production under combined stress was Sporobolomyces shibatanus.
Keywords:
-glucans; carotenoids; combined stress; lipids; microbiogenic elements; red yeasts; waste whey; yeast biomass; -glukany; karotenogenní kvasinky; karotenoidy; kombinovaný stres; kvasinková biomasa; lipidy; mikrobiogenní prvky; odpadní syrovátka
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: https://hdl.handle.net/11012/245603