Original title:
Vliv robotizace a digitalizace na hospodaření firem v gastronomii
Translated title:
Influence of digitization and robotization on the management of companies in gastronomy
Authors:
ŠNICEROVÁ, Nela Document type: Bachelor's theses
Year:
2024
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tématem bakalářské práce je vliv digitalizace a robotizace na hospodaření firem v gastronomii. Zaměřuje se na vysvětlení různých druhů digitalizace a robotizace, které se v gastronomii využívají a přibližuje tak lidem technologie, které podniky používají. Pro zlepšení a zrychlení práce mohou zaměstnanci používat stroje a technologie nejen ve výrobě. Zároveň se nesmí zapomínat na zákazníky, kteří mohou využít technické pomůcky, které podniky nabízejí. Příkladem mohou být QR kódy v restauracích nebo samoobslužné tabule. Avšak digitalizace se netýká pouze výroby a příjmu objednávek, ale také způsobu doručení. Zde zákazníci mohou využít aplikací, díky kterým jim je zboží doručeno až ke dveřím. Dále je v bakalářské práci popsáno, jak dokázala digitalizace zvýšit tržby vybraného podniku a jak lidé využívají moderních technologií ke kterým mají přístup. The topic of the bachelor thesis is the impact of digitalization and robotization on the management of companies in the gastronomy industry. It focuses on explaining the different types of digitalization and robotization that are used in the gastronomy industry and thus bringing people closer to the technologies that businesses use. Employees can use machines in production to improve and speed up their work, but also not forgetting customers, who can take advantage of the technical aids that businesses offer, such as QR codes in restaurants or self-service boards. However, digitisation is not only about production and order taking, but also about the delivery method, where customers can use apps to have their food delivered to their door. Furthermore, the bachelor thesis describes how digitalization has been able to increase sales for the selected businesses and how people use the modern features they have access to.
Keywords:
automation; digitization; gastronomy; modern technology; robotization; automatizace; digitalizace; gastronomie; moderní technologie; robotizace Citation: ŠNICEROVÁ, Nela. Vliv robotizace a digitalizace na hospodaření firem v gastronomii. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/70789