Original title:
Difúzní procesy v modifikovaných huminových gelech
Translated title:
Diffusion processes in modified humic gels
Authors:
Grunt, Jakub ; Sedláček, Petr (referee) ; Klučáková, Martina (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tématem této bakalářské práce je studium difúze měďnatých iontů v gelech huminových kyselin. Modifikací postupu přípravy gelů vznikly celkem čtyři typy vzorků. Huminové gely byly připraveny jednak rozpuštěním huminových kyselin hydroxidem sodným a jednak jejich rozpuštěním v roztoku trifosforečnanu sodného. Pro „srážení“ gelů byla použita kyselina chlorovodíková a chlorid hořečnatý. Získané vzorky se lišily zejména charakterem interakcí tvořících jejich gelovou strukturu. Všechny takto připravené gely byly podrobeny difúzním experimentům. Pro stanovení difúzních koeficientů byly použity dvě různé metody: difúze z konstantního zdroje a difúze z okamžitého plošného zdroje. Obě metody byly založeny na monitorování časového vývoje difúzních profilů měďnatých iontů v gelech a příp. stanovení celkového difúzního toku. Cílem práce bylo posoudit vliv postupu přípravy gelů a jejich výsledné struktury na difúzní koeficient měďnatých iontů a jejich transportních vlastností v gelech vůbec. Dvě různé metody studia difúze byly zvoleny zejména pro posouzení vlivu koncentrace měďnatých iontů na difúzní koeficient.
This bachelor thesis presents a study on diffusion of cupric ions in humic acid gels. A total of four types of samples were made during a modified preparation of gels. Humic acids were dissolved either in sodium hydroxide or in the solution of sodium triphosphate. Subsequently, hydrochloric acid and magnesium chlorid were used for "precipitation" of the gels. Gained samples differed particularly in the nature of interactions forming their gel structures. All the samples were subjected to diffusion experiments. Two different methods – constant-source diffusion and immediate planar source diffusion – were used to assign the diffusion coefficients. Both these methods were based on monitoring how the diffusion profiles of cupric ions in gels develop in time and on assigning the overall diffusion flow. The aim of the thesis was to assess the impact of gel preparation procedure and resultant structure on diffusion coefficients of cupric ions and their transport attributes in gels in general. Two different methods of diffusion inquiry were chosen particularly to assess the impact of cupric ion concentration on the diffusion coefficient.
Keywords:
cupric ions; diffusion; gel; humic acids; difúze; gel; huminové kyseliny; měďnaté ionty
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/6299