Original title:
Studium produkce PHB-HV bakterií Cupriavidus necator za využití hroznových výlisků jako uhlíkového zdroje
Translated title:
Production of PHB-HV from grape pomace by employing a pure culture of Cupriavidus necator
Authors:
Jakešová, Michaela ; Kučera, Dan (referee) ; Kovalčík, Adriána (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Předložená bakalářská práce se zabývá produkcí kopolymeru PHB-HV za využití bakterie Cupriavidus necator H16. Mikroorganismus byl nejdříve kultivován v Erlenmeyerových baňkách za využití čisté fruktózy jako uhlíkového zdroje, přičemž byl studován režim přidávání kyseliny valerové na syntézu PHB-HV. Dále byl sledován vliv stresového faktoru (ethanolu) na syntézu PHB-HV tímto mikroorganismem. Metoda, získaná na základě optimalizace v Erlenmeyerových baňkách, byla aplikována na syntézu kopolymeru PHB-HV v bioreaktoru, taktéž za využití fruktózy jako uhlíkového zdroje. Dále byl z hroznových výlisků získán po enzymatické hydrolýze cukerný extrakt, který byl využit jako uhlíkový zdroj pro syntézu PHB-HV. Fermentace za využití extraktu z hroznových výlisků byly provedeny jak v Erlemeyerových baňkách, tak v bioreaktoru. Za využití tohoto alternativního uhlíkového zdroje bylo v Erlenmeyerových baňkách vyprodukováno 3,51 g/l kopolymeru PHB-HV a v bioreaktoru pak 5,06 g/l. Podíl 3-hydroxyvalerátu v rámci kopolymeru činil v prvním případě 23,78 mol. %, ve druhém pak 9,39 mol. %.
This bachelor thesis deal with the production of PHB-HV copolymer employing a pure culture of Cupriavidus necator H16. First, Erlenmeyer flask´s cultivations using pure fructose as a source of carbon were performed. The mode of addition of valeric acid for the synthesis of PHB-HV was studied. Furthermore, the effect of stress factor (ethanol) on PHB-HV synthesis by this microorganism was investigated. The method obtained by optimization in Erlenmeyer flasks was applied to the synthesis of the PHB-HV copolymer in the bioreactor using fructose as a source of carbon, too. Furthermore, after enzymatic hydrolysis, a sugar extract from grape pomace was obtained as a source of carbon for the synthesis of PHB-HV. The fermentation in Erlenmeyer flasks and the bioreactor using an extract of grape pomace was carried out. Using this alternative carbon source 3.51 g/l PHB-HV copolymer was produced in Erlenmeyer flask, 5.06 g/l in bioreactor respectively. In the first case, the proportion of 3-hydroxyvalerate in the copolymer was 23.78 mol. % and in the second one, 9.39 mol. %.
Keywords:
bioreactor; Cupriavidus necator H16; grape pomace; PHB-HV; stress condition; valeric acid; valorization; bioreaktor; Cupriavidus necator H16; hroznové výlisky; kyselina valerová; PHB-HV; stresové podmínky; valorizace
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/178421