Original title:
Analýza vybraných nutričních parametrů v nových odrůdách angreštů
Translated title:
Analysis of selected nutritional parameters in the new varieties of gooseberries
Authors:
Nováková, Jana ; Vítová, Eva (referee) ; Vespalcová, Milena (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2013
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Diplomová práce se zabývá novými odrůdami angreštu. V teoretické části je angrešt charakterizován z biologického hlediska, co do obsahu zdraví prospěšných látek a z hlediska potravinářské technologie. Dále se teoretická část věnuje hlavním zkoumaným nutričním parametrům: vitamínu C, anthokyanům a antioxidační aktivitě. V experimentální části byl změřen obsah hmotnostní sušiny a refraktometrické sušiny. Vitamín C byl měřen pomocí HPLC, anthokyany pomocí pH diferenciální metody a pro stanovení antioxidační aktivity byla zvolena metoda podle Kanedy neboli DPPH.
Diploma thesis deals with the new varieties of gooseberries. The theoretical part characterizes gooseberry from a biological point of view, what is the content of healthful nutrients and states food technology aspects. Furthermore, the theoretical part deals with the main parameters examined nutrition: vitamin C, anthokyanům and antioxidant activity. In the experimental part was measured both weight solids content and soluble solids. Vitamin C was measured by HPLC, anthocyanins using a pH differential method and for antioxidant activity determination was selected method by Kanedy known also as DPPH.
Keywords:
anthocyanins; chromatography; determination; gooseberry; Grossularia; health; HPLC; new varieties; nutrition; Ribes; vitamin C; angrešt; anthokyany; chromatografie; Grossularia; HPLC; nové odrůdy; Ribes; stanovení; vitamín C; výživa; zdraví
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/21631