Original title:
Polyfenoly ve výživě a jejich vliv na DNA
Translated title:
Polyphenols in nutritions and their effect on DNA
Authors:
Osorio, Juan ; Černayová, Diana (referee) ; Brázda, Václav (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2022
Language:
eng Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[eng][cze]
Epidemiologické studie prokázaly vliv konzumace rostlinných potravin v prevenci široké škály nemocí. Přírodní antioxidanty přítomné v těchto potravinách, mezi nimiž jsou velmi důležité polyfenoly, mohou být zodpovědné za tuto činnost podporující zdraví. Cílem bakalářské práce je ukázat interakci určitých polyfenolů s genetickým materiálem prostřednictvím různých signálních mechanismů, zejména pokud jde o stabilizaci nekanonické struktury DNA G-kvadruplex a poukázat tak na nejselektivnější látku pro inhibici biochemických procesy. Dále práce obsahuje podrobné informace, které mohou pomoci pochopit, jak mohou polyfenolové sloučeniny interagovat s DNA prostřednictvím epigenetických mechanismů a G4 struktur, a které faktory mohou ovlivnit jejich účinnost. Různé experimenty, biologickým a experimentálním opakováním, byly použity k potvrzení interakce mezi sloučeninami a DNA.
Epidemiological studies have shown the effect of plant-derived food consumption in the prevention of a wide range of diseases. The natural antioxidants present in these foods, among which polyphenols are very relevant, may be responsible for this health-promoting activity. The aim of this bachelor thesis is to submit evidence in the interaction of certain polyphenols with the genetic material through different signaling mechanisms, especially regarding the stabilization of the non-canonical DNA structure G-quadruplex and therefore point out the most selective substance to inhibit biochemical processes. Furthermore, the thesis includes detailed information that might help understand how polyphenol compounds can be attached to the DNA through epigenetic mechanisms and G4 structures, and which factors may affect the efficiency of these. Different experiments, by biological and experimental repetition, were used to corroborate the interaction between the compounds and DNA.
Keywords:
antioxidanty; DNA; epigenetika; G-kvadruplex; G4-ligandy.; Polyfenoly; výživa; antioxidants; DNA; epigenetics; G-quadruplex; G4-ligands.; nutrition; Polyphenols
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/205314