Original title:
Srovnání různých typů magnetických nosičů při mikroizolaci DNA z potravin
Translated title:
Comparison of different types of magnetic carriers for DNA microisolation from foods
Authors:
Koplík, Jerguš ; Lunerová,, Jana (referee) ; Kovařík, Aleš (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Byl optimalizován postup mikroizolace DNA v kvalitě pro PCR z vybraných čerstvých a sušených semen luštěnin a potravinových výrobků obsahujících luštěniny (humus). Pro optimalizaci byly použity magnetické mikročástice PGMAox a optimální navážka rostlinných a potravinových materiálů byla zvolena 200 mg. Pro čerstvé rostlinné materiály byl zvolen izolační postup zahrnující použití lyzačního roztoku s CTAB o objemu 500 L, 1 L -merkaptoethanolu a 500 L směsi chloroform-oktanol. Pro izolaci DNA ze sušených semen luštěnin a potravinových výrobků byl navýšen objem lyzačního roztoku s CTAB na 1 000 L. Pro dosažení vyšší čistoty DNA byly některé připravené homogenáty přesráženy isopropylalkoholem. Optimalizovaný proces izolace DNA byl použit při přípravě homogenátu z potravinových výrobků, ze kterých byla izolována DNA různými magnetickými nosiči. Pro srovnání magnetických nosičů byly použity neporézní nosiče poly(glycidylmethakrylát) PGMAox, poly(2-hydroxyethylmethakrylát-co-glycidylmethakrylát) P(HEMA-co-GMA)ox, pokryté karboxylovými skupinami a porézní hypersíťované mikročástice poly(styren-co-divinylbenzen) HPS-B-M-22-NH2, magnetické porézní sklo MPG a nanočástice oxidů železa pokryté poly(L-lysinem) PLL. V průměru nejvyšší koncentrace a nejlepší čistota DNA byla izolována použitím magnetických nosičů P(HEMA-co-GMA)ox a PGMAox.
Micro-isolation of PCR-ready from fresh and dried legumes seeds and food products containing legumes (hummus) was tested. For optimization process magnetic microparticles PGMAox was used. Optimum weight plants and food material was 200 mg. For isolation of DNA from fresh legumes, mixture containing 500 L of CTAB extraction buffer, 1 L -mercaptoethanol and 500 L chloroform-octanol was used. For isolation of DNA from dried legumes seeds and food products volume of CTAB extraction buffer was increased to 1 000 L. To achieve higher purity of DNA some prepared homogenates was precipitate by isopropylalcohol. The optimized process of DNA isolation was used to prepare a homogenate from food products which DNA was isolated by different types of magnetic carriers. For comparison, non-porous magnetic carriers poly(glycidyl methacrylate) PGMAox, poly(2-hydroxyethyl methacrylate-co-glycidyl methacrylate) P(HEMA-co-GMA)ox covered by carboxyl groups and porous fully crosslinked microparticles poly(styrene-co-divinylbenzene) HPS-B-M-22-NH2, magnetic porous glass MPG and nanoparticles of iron oxides covered by poly(L-lysine) PLL were used. In average the highest concentration and the best purity of DNA was isolated by magnetic carriers P(HEMA-co-GMA)ox a PGMAox.
Keywords:
isolation; magnetic carriers; PCR.; Plant DNA; izolace; magnetické nosiče; PCR.; Rostlinná DNA
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/80696