Original title:
Denaturace proteinů s využitím různých metod
Translated title:
Denaturace of proteins studied by different methods
Authors:
Fojtíková, Jana ;
Pekař, Miloslav (referee) ;
Krouská, Jitka (advisor)
Document type: Bachelor's theses
Year:
2022
Language:
cze
Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract:
[cze] [eng]
V této bakalářské práci byl studován proces denaturace modelového proteinu s využitím dvou fyzikálně-chemických metod. Jako model byl zvolen hovězí sérový albumin a byla sledována především jeho tepelná denaturace a její ovlivnění pomocí pH. Kromě toho byl také studován vliv kationtového tenzidu DODAC a z něj připravených vezikul. Hlavní část měření probíhala prostřednictvím metody diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC), kterou byla měřena denaturační teplota proteinu při různých hodnotách pH a koncentracích tenzidu. Potvrdilo se, že pH prostředí významně ovlivňuje teplotu denaturace. Při studiu vlivu tenzidu se ukázalo, že přídavek přípravku DODAC nemá na teplotu denaturace vliv, ovšem samotný tenzid je poměrně silným denaturačním činidlem, navzdory tomu má ale přídavek vezikul tohoto tenzidu na protein slabé protektivní účinky. Metoda infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR) byla využita pro pozorování úbytku uspořádaných struktur sekundární struktury a nárůstu náhodných struktur při postupném zahřívání proteinu.
protein, denaturation, differential scanning calorimetry, infrared spectroscopy, cationic surfactant
Keywords:
but the surfactant itself turned out to be a relatively strong denaturing agent ;
despite that the addition of vesicles of this surfactant had weak protective effect on the protein. The Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) was used to observe the decrease of the amount of the elements of secondary structure and the increase of random coil structures during the gradual heating of the protein. ;
In this bachelor thesis ;
the effect of the cationic surfactant DODAC and its vesicles was also studied. The main part of the measurement was performed using the differential scanning calorimetry (DSC) ;
the process of denaturation of a model protein was studied using two physico-chemical methods. Bovine serum albumin was chosen as a model and its thermal denaturation and its influence by pH were monitored. In addition ;
which measured the denaturation temperature of the protein at different pH values and surfactant concentrations. It was confirmed that the pH significantly affects the denaturation temperature. The study of the effect of the surfactant showed that the addition of DODAC did not affect the denaturation temperature ;
denaturace ;
diferenciální skenovací kalorimetrie ;
infračervená spektroskopie ;
kationický tenzid ;
protein
Institution: Brno University of Technology
(
web )
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library.
Original record: http://hdl.handle.net/11012/206977
Permalink: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-584515
The record appears in these collections: Universities and colleges > Public universities > Brno University of Technology Academic theses (ETDs) > Bachelor's theses