Original title:
Adheze hydrogelů na bázi poly(vinylalkoholu)
Translated title:
Adhesion of the Hydrogels based on Poly(vinylalcohol)
Authors:
Přibyl, Jiří ; Trudičová, Monika (referee) ; Kalina, Michal (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce je zaměřená na studium adhezní vlastností hydrogelů na bázi polyvinyl alkoholu pomocí reometru. Použité hydrogely jsou rozděleny do tří skupin fyzikální, chemické a modifikované pomocí škrobu, PEG nebo želatiny. Následně byly adhezní vlastnosti hydrogelů stanoveny pomocí pull off testu měřené na reometru. Z experimentálních výsledků byly stanoveny závislosti adhezních vlastností na různých parametrech jako koncentrace, molekulová hmotnost, proces mražení/tání, množství přídavku glutaraldehydu a na druhu a poměru přidaného aditiva. Ze získaných výsledků bylo zjištěno, že jako aditivum pro zvýšení adhezních vlastností je vhodný škrob a v případě, že chceme adhezní vlastnosti snížit je vhodné použít PEG.
This bachelor thesis was focused on the study of adhesion properties of hydrogels based on polyvinyl alcohol using a rheometer. The used hydrogels were divided into three groups, physical, chemical, and modified with starch, PEG or gelatin. Subsequently, the adhesion properties of the hydrogels were determined using a pull off test measured on a rheometer. From the experimental results, the dependences of the adhesion properties on various parameters such as concentration, molecular weight, freezing / thawing process, amount of glutaraldehyde addition and on the type and ratio of added additive were determined. From the following results, it was found that starch is suitable as an additive for increasing the adhesion properties, and on the other side, PEG can be used to reduce the adhesion properties.
Keywords:
adhesion properties; gelatin; glutaraldehyde; PEG; PVA hydrogels; starch; adhezní charakteristiky; glutaraldehyd; PEG; PVA hydrogely; škrob; želatina
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/201166