Original title:
Pektin - jeho vlastnosti a využití v průmyslu
Translated title:
Pectin - its properties and industrial applications
Authors:
Odstrčilová, Eva ; Vránová, Dana (referee) ; Omelková, Jiřina (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato práce se zabývá problematikou pektinových látek v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Pektin je hojně využívaná složka potravinářských produktů, převážně díky své želírovací a ztužující schopnosti. Práce je věnovaná buněčné stěně rostlinné buňky, ve které se pektin nachází, včetně dalších materiálových surovin buněčné stěny. Dále je popsána struktura pektinu, včetně jeho výroby a využití v již zmíněném potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Poslední část práce je věnovaná enzymatické degradaci surovin rostlinného původu. Pektin je hojně využíván, a přitom stále není jeho struktura a biosyntéza plně prozkoumána.
This thesis deals with pectins substances in food processing and pharmaceutical industry. Pectin is very using component in food processing products, mainly due to jelly and thickening ability. The thesis is dedicated plant cell wall, where is located pectin including other material component of plant cell wall. Further it is described structure of pectin, including his production and use in industry. The last part of the thesis is dedicated enzymatic degradation of plants origin materials. Pectin is very using, but its structure and biosynthesis is still not fully explored.
Keywords:
enzymatic degradation of pectin; pectin; polysaccharides; enzymová degradace pektinu; pektin; polysacharidy
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/38769