Original title:
Studium hydratace biokoloidů
Translated title:
Study of hydration of biocolloids
Authors:
Hývnarová, Lucie ; Sedláček, Petr (referee) ; Klučáková, Martina (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2022
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Předmětem studia této diplomové práce bylo prozkoumání hydratačních vlastností vybraných biokoloidů. Konkrétně byly zkoumány huminové látky (fulvinové a huminové kyseliny), hyaluronové kyseliny ve třech molekulových hmotnostech, dextran a chitosan. Hydratační vlastnosti vybraných biokoloidních látek byly zkoumány různými metodami. Byl sledován vliv obsahu vody při rozpouštění látek a různá doba, po kterou voda působila na biokoloidy. Výsledkem měření diferenční kompenzační kalorimetrie DSC byly entalpie a teploty krystalizace a tání. Při použití perfúzní kalorimetrie byly výsledkem tepelné toky. K určení vlhkosti použitých biokoloidů, po měření perfúzní kalorimetri, byla použita termogravimetrické analýza TGA.
The subject of this master’s thesis was to examine the hydration properties of selected biocolloids. Specifically, humic substances (fulvic and humic acids), hyaluronic acids in three molecular weights, dextran and chitosan were investigated. Hydration properties of selected biocolloid substances were studied by various methods. The influence of water content during the dissolution of substances and the different time for which water acted on biocolloids were studied. Differential scanning calorimetry DSC measurements resulted in enthalpies and crystallization and melting points. Heat fluxes resulted in the use of perfusion calorimetry. TGA thermogravimetric analysis was used to determine the moisture content of the bioolloids used, after measuring the perfusion calorimeter.
Keywords:
biocolloids; calorimetry; chitosan; dextran; humic substances; hyaluronic acid; thermogravimetry; biokoloidy; chitosan; dextran; huminové látky; hyaluronová kyselina; kalorimetrie; termogravimetrie
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/204625