Original title:
Charakterizace pektinu ultrazvukovou spektroskopií
Translated title:
Characterization of pectin by ultrasonic spectroscopy
Authors:
Trtek, Jan ; Kalina, Michal (referee) ; Hurčíková, Andrea (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Pomocí ultrazvukové spektroskopie s vysokým rozlišením byly zkoumány vlastnosti roztoků pektinu o různé koncentraci ve vodě. Dále byl zkoumán vliv rozpouštědla na změny chování pektinu v 0,15 M vodném roztoku chloridu sodném a pufru PBS o pH 7,4. Pro vyhodnocení vlastností roztoků byly výsledky porovnávány s roztoky pektátu. Bylo zjištěno, že pektin v různých roztocích mění své charakteristiky, které byly pozorovány díky změnám parametrů ultrazvukových vln.
Pectin solutions of various concentration in water has been investigated using high resolution ultrasonic spectroscopy. Furhermore, the influence of solvent on the properties of solutions by dissolving pectin in 0.15 M aqueous solution of sodium chloride and buffer PBS at pH 7.4. For comparison the properties of the pectin solutions were compared with solutions of pectate. It was found that pectine changes characteristics in differenet solutions. These changes have been observed due to changes in the parameters of ultrasonic waves.
Keywords:
densitometry; high resolution ultrasonic spectroscopy; pectate; Pectin; denzitometrie; Pektin; pektát; ultrazvuková spektroskopie s vysokým rozlišením
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/58854