Original title:
Zástupce drobného ovoce - angrešt a jeho nutriční charakteristiky
Translated title:
Representative of small fruit - gooseberry and its nutritional characteristics
Authors:
Mohelský, Tomáš ; Hrstka, Miroslav (referee) ; Vespalcová, Milena (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2011
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato práce se zabývá méně známým druhem ovoce, a to Srstkou angreštem (Ribes uva crispa). V teoretické části jsou popsány botanické charakteristiky Srstky Angreštu: popis rostliny, rozmnožování a formy rostlin. Dále jsou popsány vybrané odrůdy, škůdci a choroby Srstky angreštu. V následujících kapitolách je uveden seznam účinných látek v angreštu a jeho zpracování. V závěru teoretické části jsou popsané nejpoužívanější metody pro stanovení pektinu v ovoci. V experimentální části se práce věnuje optimalizováním spektrofotometrické metody pro stanovení pektinu, a samotnému stanovení pektinu v angreštu.
This bachelor thesis deals with less known fruit - gooseberry (Ribes uva-crispa). The theoretical part describes the botanical characteristics of gooseberry: description of plant breeding and plant forms. Then selected varieties, pests and diseases of gooseberry are described. The following chapters include a list of active substances in the gooseberries and its treatment. In conclusion, the theoretical part describes the most common methods for the determination of pectin in fruit. The experimental part deals with the optimization of spectrophotometric methods for the determination of pectin and determination of pectin itself in gooseberry.
Keywords:
Gooseberry (Ribes uva-crispa); pectin; spectrophotometric determination of pectin; pektin; spektrofotometrické stanovení pektinu; Srstka angrešt (Ribes uva-crispa)
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/18557