Original title:
Aromatické látky ve víně
Translated title:
Aromatic substances of wine
Authors:
Stávková, Markéta ; Vespalcová, Milena (referee) ; Ruibar, Jiří (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Předloţená bakalářská práce se skládá ze dvou částí, z části teoretické a praktické. Teoretická část práce vymezuje viniční tratě v České republice, vysvětluje pěstování vinné révy v České republice. Rozlišuje půdní klasifikaci, obsah minerálních prvků v půdě a nastiňuje jejich význam na jakost a vůni vína. Stručně se zabývá bukety během výroby vína, dále zkoumá vliv působení kvasinek při fermentaci na jeho vůni. Praktická část se zabývá rozborem půd viničních tratí Rajhradského Klášterní. Cílem experimentální části bylo zjištění především obsahu vápníku a ostatních minerálních prvků v půdních vzorcích a jejich srovnání dle viničních tratí vinařství. Analýza aktivních aromatických látek v poskytnutých vzorcích a senzorická analýza zaměřená na vůni vína.
This bacherols thesis consists of two parts, of theoretical part and practical part. The theoretical part delimits wine-producing regions in Czech republic, explains growing of grapevine. The thesis is concerned with the soil classification, amount of mineral element and decribes the quality and aroma of a wine. It´s briefly concerned with bouquet of wine during wine production. Deals with chemical changes in must during fermentation using yeast. The practical part is concerned with soil analysis of vineyard Rajhradské Klášterní. The goal of this experimental part was to finding out amout of mineral elements in samples and their comparison between the four vineyard. Aromatics are analyzed by gas chromatography and sensory analysis.
Keywords:
aroma compounds; sensory analysis; soil; SPME-GC; wine-producing regions; yeast; aromatické látky; kvasinky; půda; senzorická analýza; SPME-GC; vinařské oblasti
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/38781