Original title:
Stanovení obsahu těkavých látek v přírodních extraktech určených pro kosmetické využití
Translated title:
Determination of volatile substances of natural extracts intended for cosmetic application
Authors:
Paskevych, Olha ; Řezáčová, Veronika (referee) ; Mravcová, Ludmila (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
eng Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[eng][cze]
Tato bakalářská práce je soustředěná na zkoumaní přírodních komerčně dostupných extraktů, které se používají do přírodní kosmetiky. Literární rešerše byla zaměřena na téma obsahu těkavých látek v přírodních extraktech používaných v kosmetice, jejich charakterizace a možnosti stanovení, problematika výskytu alergenů v přírodní kosmetice. Na základě tohoto přehledu byla navržena optimální metoda pro analýzu vzorků přírodních extraktů s přihlédnutím k dostupné analytické instrumentaci. Následující výtažky byly studovány se zaměřením na kvalitativní stanovení: mandle, aloe vera, hřebíček, Etiopská káva, zázvor, cibule.
This bachelor’s thesis is focused on observation of natural commercially available extracts that are used in natural cosmetics. The literature review was focused on the topic of the content of volatile substances in natural extracts used in cosmetics, their characterization and determination possibilities, and the issue of the occurrence of allergens in natural cosmetics. Based on that review was designed an optimal method for the analysis of samples of natural extracts, taking into account the available analytical instrumentation. The following extracts have been studied with a focus on qualitative determination: almond, aloe vera, clove, Ethiopian coffee, ginger, onion.
Keywords:
alergen.; aloe vera; biokosmetika; cibule; Etiopská káva; extrakt; hřebíček; mandle; zázvor; allergen.; almonds; aloe vera; cloves; Ethiopian coffee; extract; ginger; onion; organic cosmetics
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/201157