Original title:
Vliv chemických přísad na průběh hydratačních teplot cementových past
Translated title:
Effect of chemical additives on the process hydration temperature of cement pastes
Authors:
Knotová, Kateřina ; Halas, Vladimír (referee) ; Sedlmajer, Martin (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební Abstract:
[cze][eng]
Chemické přísady, zejména plastifikační a superplastifikační přísady, jsou dnes nezbytnou součástí téměř každého betonu. Tyto přísady zlepšují zpracovatelnost malt a betonových směsí, čímž snižují intenzitu vibrace při zhutňování. Díky nim lze snížit množství záměsové vody a tím redukovat vodní součinitel, zvýšit pevnost a trvanlivost betonu, příp. zlepšit další vlastnosti. Cílem práce je sledovat vliv plastifikačních přísad a jejich dávkování na reologii a vývoj hydratačních teplot v jednodušších systémech, kterými jsou cementové pasty. Posuzovány jsou také pevnosti v tlaku a v tahu za ohybu.
Chemical additives, especially plasticizers and super plasticizers, are necessary components of nearly every concrete. These additives improve the workability of grout and concrete mixes thereby reducing vibration intensity during process of compaction. Advantages of these additives are associated with reduction of the amount of gauging water which leads to decrease water-cement ratio, increase strength and durability of concrete, eventually improve other attributes. The aim of this thesis is to observe the effect of plasticizers and their dosage on the rheology and development of hydration temperatures in simpler systems, which are the cement pastes. The thesis also considers compressive, tensile and flexural strength of concrete.
Keywords:
Cement; cement hydration; concrete additives; hydration temperature; plasticizer; superplasticizer; Cement; hydratace cementu; hydratační teplo; plastifikační a superplastifikační přísada; přísady do betonu
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/62516