Original title:
Zástupce drobného ovoce - rybíz a jeho nutriční charakteristiky
Translated title:
Representative of small fruit - currant and its nutritional characteristics
Authors:
Marková, Leona ; Vránová, Dana (referee) ; Vespalcová, Milena (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2011
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá zástupcem drobného ovoce – rybízem (Ribes L.). V teoretické části jsou uvedeny základní informace o rostlině. Dále jsou zde popsány odrůdy rybízu, jeho choroby a škůdci. Pozornost je věnována i produkci a spotřebě těchto plodů v České republice. V následujících kapitolách je zpracován přehled o účinných látkách obsažených v plodech, a také o možnostech zpracování a využití rybízu zejména v potravinářském průmyslu. V závěru teoretické části jsou popsány metody stanovení anthokyanů. Stěžejním výsledkem experimentální části je porovnání obsahu anthokyanových barviv ve šťávách z červeného a černého rybízu. Byl zhodnocen obsah monomerních a polymerních pigmentů v závislosti na době a teplotě uskladnění rybízové šťávy, a také po jejím zahřátí. Jako metoda stanovení byla použita pH diferenciální metoda.
This bachelor thesis deals with representative of small fruit – currant (Ribes L.). Basic information about plant is described in theoretical part. Next there are described varieties, diseases and pests of currant. Attention is given also to production and consumption of these fruit in the Czech Republic. The following chapters include a list of active substances which the fruit contains and also the list of some possibilities of processing and utilization of currant especially in the food industry. In conclusion, the theoretical part describes the most common methods for the determination of anthocyanins. Main result of experimental part is comparison of the content of anthocyanin pigments in juices of red and black currant. Content of monomeric and polymeric pigments was evaluated depending on time and temperature of storage of currant juice and also after heating of this juice. pH differential method was used as the main method.
Keywords:
anthocyanins; currant; pH differential method; Ribes L.; anthokyany; pH diferenciální metoda; Ribes L.; rybíz
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/18326