Original title:
Zhodnocení základních provozně ekonomických ukazatelů ve výrobě mléka
Translated title:
The evaluation of basic farm economical indicators in milk production
Authors:
ZÁMOSTNÝ, Lukáš Document type: Bachelor's theses
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Efektivity výroby mléka se dnes dosahuje velice obtížně. Důvodem je vysoké kolísání realizační ceny mléka. Pouze podnik, který má kvalitní stádo s vynikající užitkovostí a kvalitou mléka podpořený moderní technologií (dojírna, welfare, zemědělské stroje) může dlouhodobě fungovat. Tyto důležité prvky může zajistit jedině vynikající management, který podnik řídí a schopní a vzdělaní řídící pracovníci v rostlinné i živočišné výrobě. Podstatné je propojení a kvalitní komunikace managementu s výrobou a možnost tak přímo reagovat na dění v okolí i uvnitř v podniku. Ze zjištění faktů o ZD Struhařov jasně vychází, že podnik se ubírá tou správnou cestou a jeho konkurenceschopnost neustále stoupá. V družstvu neustále probíhají modernizace a obměna zemědělské techniky, což má za následek jak postupnou redukci nákladů, tak i zvyšování kvality a množství produkce mléka. Příčinou toho je že množství nadojeného mléka na dojnici se během 5 let zvýšilo v průměru o ? a to je velmi podstatný ukazatel efektivity podniku. Jediným faktorem proč tedy podnik v letošním roce nedosáhl zisku tak byla právě nízká výkupní cena mléka.The milk production effectiveness is very hard to achieve. The reason is the high realizing price fluctuations of milk. Only the company which has high-quality herd with excellent efficiency and milk quality, supported by modern technologies (milk house, welfare, agricultural machines) can run in the long term. These important factors can be guaranteed only by an excellent management, which leads the company and by the competent leading workers educated both in vegetable production and in animal husbandry. The interconnection and quality communication between management and production is substantial, only then the direct reaction to the events outside and inside the company is possible. The research clearly shows that the collective farm Struhařov wends its way towards the right direction and its competitiveness rises constantly. Modernization and renovation of the agricultural machinery are in progress. And as a consequence of these, the costs are reduced gradually and the quality and the quantity of the milk production are rising. For the mentioned reasons the quantity of drawn milk on each milk cow has risen in 5 years-time by ? and this is a very important efficiency indicator of the company. The only reason why the collective farm hasn?t reached profit was the purchasing price of milk.
Keywords:
costs reduction; efficiency; milk quality; production efficiency; purchasing price; efektivita výroby; kvalita mléka; redukce nákladů; užitkovost; výkupní cena Citation: ZÁMOSTNÝ, Lukáš. Zhodnocení základních provozně ekonomických ukazatelů ve výrobě mléka. České Budějovice, 2011. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/19301