Název:
Stanovení aromaticky aktivních látek v odrůdách jablek
Překlad názvu:
Assessment of aroma active compounds in cultivars of apples
Autoři:
Mahdalová, Martina ; Trachtová, Štěpánka (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Cílem této diplomové práce bylo stanovit aromaticky aktivní látky a sledovat senzorickou kvalitu jablek. Teoretická část se zabývá popisem, složením a vlastnostmi jablek, také informuje o aromatických látkách, jejich stanovení a možnostech senzorického hodnocení jablek. Je zde popsána metoda stanovení aromaticky aktivních látek pomocí plynové chromatografie v kombinaci s izolační technikou mikroextrakce tuhou fází. V experimentální části byla metoda SPME-GC-FID aplikována na vzorky jablek vybraných odrůd speciálně šlechtěných proti strupovitosti (Venturia inaequalis), což bylo 24 genotypů a odrůda Golden Delicious jako standard. Celkem bylo identifikováno 60 různých aromaticky aktivních látek, z toho 22 alkoholů, 12 aldehydů, 11 ketonů, 10 esterů a 5 organických kyselin. Počet a koncentrace identifikovaných látek se lišily v závislosti na odrůdě. Senzorická analýza byla provedena pomocí kategorových ordinálních stupnic a profilového testu.
The aim of this master‘s thesis was to determine the aroma active compounds and monitor the sensory quality of apples. The theoretical part deals with the description, composition and properties of apples, information about the aroma compounds, their determination and possibilities for sensory evaluation of apples is also given. The gas chromatography method combined with the solid-phase microextraction, utilized for the specification of aroma compounds, is described. In the experimental part, the SPME-GC-FID method was applied on selected cultivars of apples specially cultivated against apple scab (Venturia inaequalis), i.e. 24 genotypes and Golden Delicious as the control variety. In total 60 various aroma compounds were identified, 22 alcohols, 12 aldehydes, 11 ketones, 10 esters and 5 organic acids. The number and concentration of compounds identified differed according to the cultivars. Sensory analysis was performed using category ordinal scales and the profile test.
Klíčová slova:
aromatické látky; jablka; senzorická analýza; SPME-GC-FID; strupovitost jabloní; apple; apple scab; aroma compounds; sensory analysis; SPME-GC-FID
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/30905