Název:
Změny v chemickém složení syrového kravského mléka v průběhu roku
Překlad názvu:
Changes in chemical composition of raw cow´s milk during a year
Autoři:
DUŠEK, Aleš Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem práce bylo analyzovat výsledky syrového mléka podle těchto kvalitativních ukazatelů: obsah tuku, obsah bílkovin, obsah močoviny, obsah kaseinu, obsah tukuprosté sušiny, obsah laktózy a bod mrznutí. Data byla hodnocena od listopadu 2009 do října 2010 ve dvou chovech. Limity dané Evropskou unií a českou legislativou byly dodrženy u obou chovů. V prvním chovu byly zaznamenány následující průměry: 4,127 g/100 g tuku, 3,427 g/100 g bílkovin, 2,601 mmol/l močoviny, 2,688 g/100 g kaseinu, 9,015 g/100 g tukuprosté sušiny, 4,887 g/100 g laktózy a bod mrznutí -0,5265 °C. V druhé chovu byly zaznamenány průměrné hodnoty: 4,045 g/100 g tuku, 3,319 g/100 g bílkovin, 2,462 mmol/l močoviny, 2,603 g/100 g kaseinu, 8,839 g/100 g tukuprosté sušiny, 4,828 g/100g laktózy a bod mrznutí -0,5246 °C. Výsledky byly porovnány a příčiny rozdílu v kvalitě mléka byly vysvětleny.The aim of thesis was to analyze results of raw bulk milk according to these quality indicators: fat content, protein content, urea content, casein content, solids-not-fat (SNF) content, lactose content and freezing point. Data were evaluated from November 2009 through October 2010 at two breedings. Limits given by European Union and czech legislation were keep in both breedings. In first breeding were mediumly means 4,127 g/100g fat, 3,427 g/100g protein, 2,601 mmol/l urea, 2,688 g/100g casein, 9,015 g/100g solids-not-fat, 4,887 g/100g lactose and freezing point -0,5265 °C.In second breeding were mediumly means 4,045 g/100g fat, 3,319 g/100g protein, 2,462 mmol/l urea, 2,603 g/100g casein, , 8,839 g/100g solids-not-fat, 4,828 g/100g lactose and freezing point -0,5246 °C. Results were compared and causes of difference and milk quality variation were explained.
Klíčová slova:
kravské mléko; kvalita mléka; složení mléka; cow´s milk; milk composition; milk quality Citace: DUŠEK, Aleš. Změny v chemickém složení syrového kravského mléka v průběhu roku. České Budějovice, 2011. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/15050