Original title:
Zinek v potravinových doplňcích
Translated title:
Zinc in food suplements
Authors:
Sauchanka, Katsiaryna ; Suková, Petra (referee) ; Řezáčová, Veronika (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Cílem této bakalářské práce je stanovení zinku ve vybraných druzích potravinových doplňků voltametrickou metodou. V první části práce jsou popsány obecné vlastnosti zinku, jeho výskyt, toxicita a vliv na organismus člověka. Dále jsou shrnuty možnosti stanovení zinku, včetně podrobného popisu voltametrické metody. V experimentální části je uveden postup optimalizace podmínek voltametrického stanovení zinku a aplikace optimizované metody na reálné vzorky.
The aim of this bachelor thesis was to determine zinc in the dietary supplements by the voltammetric method. The general properties of zinc, its occurrence, toxicity and influence on human health are described in the first part. Next the methods, including a detailed description of the voltammetric analysis, are summarized. The experimental part is focused on the process of optimization of the conditions for zinc voltammetric analysis and the application of the optimised method on real samples.
Keywords:
food supplements; mercury electrodes; metabolism; nutrition; polarography; pulse methods.; voltammetry; Zinc; metabolismus; polarografie; potravinové doplňky; pulzní metody.; rtuťové elektrody; voltametrie; výživa člověka; Zinek
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/178397