Original title:
Možnosti urychlení doby odležení cihlářských zemin
Translated title:
Possibilities of brick clays ageing ability acceleration
Authors:
Nečasová, Zdislava ; Stančík,, Hynek (referee) ; Sokolář, Radomír (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2012
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební Abstract:
[cze][eng]
Tato diplomová práce je zaměřena na porovnání dostupných možností, jak urychlit dobu odležení cihlářských těst. K dispozici byly čtyři druhy cihlářských hlín z různých závodů České republiky. Z každé z těchto čtyř zemin byla vytvořena tři těsta. Jedno těsto bylo uloženo v laboratoři, druhé bylo proteplováno v sušárně a do třetího těsta byl přidán sulfitový výluh. Na těchto těstech byla sledována především odleživost a pak dále jaký vliv má požitý sulfitový výluh na další vlastnosti (plastičnost, citlivost k sušení, délkovou změnu sušením a pevnost v ohybu). Výsledkem práce má být zhodnocení, po jaké době a jakým způsobem dojde ke zkrácení doby odležení.
This master thesis is focused on comparing the options available to accelerate thematuring period of brick dough. There were four types of brick clay from differentfactories of the Czech Republic. From each of these four earth were created by three tests. One dough was stored in the laboratory, the second was heated in an oven and the third dough was added sulphite liquor. In these tests was studied mainly maturing and then further the effect the swallowed sulphite liquor on other properties (plasticity, sensitivity to drying, drying change of length and flexural strength). The result of job evaluation should be, how much time and how it will reduce the time of maturing.
Keywords:
Brick earth; sulphite liquor.; time of maturing; Cihlářská zemina; doba odležení; sulfitový výluh.
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/10341