Název:
Změny v obsahu proteinů gliadinové frakce u čtyř odrůd pšenice při různých teplotách a stresu suchem.
Překlad názvu:
Changes in gliadin content in four varieties of wheat at different temperatures and drought stress.
Autoři:
Cigánková, Michaela ; Kovalčík, Adriána (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá vlivem rostoucí teploty a nedostatku vody na obsah gliadinových proteinů u čtyř odrůd pšenice seté: Bohemia, Pannonia, Tobak a RGT Reform. Vzorky byly kultivovány při 26, 29, 32, 35, 39 a 41 °C. Kvůli nedostatku vzorků z kultivace při 41 °C tyto vzorky nebyly pro náš experiment použity. Kultivace probíhala v době kvetení při dostatku vláhy (s vlhkostí půdy vyšší než 70 %) nebo při stresu suchem (s vlhkostí nižší než 30 %). Pro separaci gliadinových frakcí byla využita metoda A-PAGE. Kvantifikace byla provedena počítačovou denzitometrií. Byl zjištěn výrazný vliv dostupnosti vody na obsah lepkových proteinů. Stresové prostředí vytvořené nedostatkem vláhy způsobilo relativní nárůst gliadinových frakcí ve srovnání s pěstováním v běžných podmínkách především u odrůdy Pannonia a RGT Reform. Na teplotu nejvíce reagovala odrůda Pannonia a RGT Reform, nejméně pak odrůda Bohemia. Odrůda Tobak reagovala na teplotu až v interakci s nedostatkem vody. Vlivem rostoucí teploty docházelo k nárůstu množství prakticky všech gliadinových frakcí u odrůdy Pannonia a RGT Reform. Vliv sucha se často projevuje v interakci s vlivem teploty. Nejvýrazněji se projevoval vliv sucha v interakci s teplotou u odrůdy Tobak, kdy docházelo ke zvýšení obsahu gliadinů. Obecně se dá říct, že nejvíce se teplota i sucho projevilo na -gliadinových frakcích všech čtyř odrůd pšenice seté.
This diploma thesis deals with an influence of increasing temperature and water shortage on the content of gliadin proteins in four varieties of wheat: Bohemia, Pannonia, Tobak and RGT Reform. Samples were cultivated at 26, 29, 32, 35, 39 and 41 ° C. Due to the lack of culture samples at 41 ° C, these samples were not used for our experiment. Cultivation took place during flowering with sufficient moisture (with soil moisture higher than 70%) or under drought stress (with humidity below 30%). The A-PAGE method was used to separate gliadin fractions. Quantification was performed by computer densitometry. Significant influence of water availability on gluten protein content was found. The lack of moisture in the stress environment caused a relative increase in gliadin fractions compared to conventional conditions, especially in the Pannonia and RGT Reform varieties. The Pannonia and RGT Reform varieties responded most to the temperature, while Bohemia. The Tobak variety responded to the temperature in interaction with water scarcity. Due to the rising temperature, virtually all gliadin fractions in the Pannonia and RGT Reform varieties increased. The effect of drought often manifests itself in interaction with the influence of temperature. The most dramatic effect was the drought in interaction with temperature in the Tobak variety, where the gliadin content increased. In general, the temperature and drought were most affected by -gliadin fractions of all four varieties of wheat.
Klíčová slova:
A-PAGE; gliadiny; lepek; pšenice; sucho; Teplota; A-PAGE; drought; gliadins; gluten; Temperature; wheat
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/177458