Original title:
Studium profilu senzoricky aktivních látek moravských vín
Translated title:
Study of the profile of sensory active compounds in Moravian wines
Authors:
Havlíková, Markéta ; Slavíková, Zuzana (referee) ; Vítová, Eva (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2022
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Předmětem této bakalářské práce bylo stanovení a porovnání profilu těkavých látek vybraných vzorků červených vín původem z Moravské vinařské oblasti. Byla analyzována vína tří odrůd – Frankovka, Zweigeltrebe a Rulandské modré. Pro stanovení těkavých látek byla použita metoda HS-SPME-GC-MS, součástí práce bylo ověření její linearity (R2 v rozmezí 0,829–0,999). Ve vzorcích bylo identifikováno celkem 80 těkavých aromaticky aktivních látek, z nich bylo následně vybráno 23 jako nejvíce zastoupených a charakteristických pro sledované odrůdy. Hlavní pozornost byla věnována odrůdě Frankovka, u níž byla prokázána variabilita v obsahu sledovaných sloučenin nejen v rámci odrůdy, ale i v rámci sledovaných ročníků (2017 vs. 2018).
The subject of this bachelor thesis was to determine and compare the profile of volatile substances in selected samples of red wines originating from the Moravian wine region. Wines of three varieties were analyzed – Frankovka, Zweigeltrebe and Pinot Noir. The HS-SPME-GC-MS method was used for the determination of volatile substances, part of the work was the verification of its linearity (R2 in the range of 0.829–0.999). A total of 80 volatile aromatic active substances were identified in the samples, of which 23 were subsequently selected as the most represented and characteristic of the monitored varieties. The main attention was paid to the Frankovka variety, which showed variability in the content of the monitored compounds not only within the variety, but also within the monitored years (2017 vs. 2018).
Keywords:
aroma compounds; GC-MS; SPME; wine; aromatické látky; GC-MS; SPME; víno
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/205306