Original title:
Tvrdost pitné vody
Translated title:
Hardness of Drinking Water
Authors:
Kubešová, Kateřina ; Svoboda, Miroslav (referee) ; Kučera, Tomáš (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební Abstract:
[cze][eng]
V úvodní části této bakalářské práce je zpracována rešerše na téma tvrdosti vody obecně a jakožto jednoho z ukazatelů jakosti pitné vody. Práce zahrnuje pohled na obsah látek způsobujících tvrdost jednak z hlediska zdravotního a jednak z hlediska technického. V následující části je uveden přehled metod používaných pro ztvrzování a změkčování vody. Na závěr jsou zmíněna dvě spotřebiště. V prvním případě se jedná o spotřebiště s tvrdou vodou, ve druhém případě jde naopak o spotřebiště, které vzneslo požadavek na zvýšení tvrdosti.
In the introductory part of this bachelor thesis deals with a research focusing on the hardness of water in general and as an indicator of quality of drinking water. Technical point of view is included and the role that the substances which cause hardening have on health is discussed. In the following part, there is an overview of water hardening and softening technologies. Finally, there are two consumables. In the first case, it is a hard-water consumer, in the second case there was a request for the distributed water to be harder.
Keywords:
drinking water quality indicator; health significance of calcium and magnesium; water hardening; Water hardness; water softening.; Tvrdost vody; ukazatel jakosti pitné vody; zdravotní význam vápníku a hořčíku; změkčování vody.; ztvrzování vody
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/84556