Název:
Patogenní mikroorganismy v mléce a mléčných produktech
Překlad názvu:
Food-borne pathogens in milk and milk products
Autoři:
BALDÍKOVÁ, Eva Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Mléko je díky své nutriční hodnotě a pH výborným živným médiem pro růst patogenních mikroorganismů. Stává se tak nebezpečným zdrojem alimentárních onemocnění, zvláště v kombinaci s nedodržováním hygieny výrobního procesu a 10 zlatých pravidel vydaných světovou zdravotnickou organizací WHO. Práce se zabývá popisem jednotlivých druhů patogenních mikroorganismů vyskytujících se v mléce a mléčných produktech, faktory, jež ovlivňují jejich růst a množení, a v neposlední řadě zdravotními riziky spojenými s konzumací.Thanks to its nutrition and pH values, milk is an excellent nutrient medium for the growth of food-borne pathogens. It therefore becomes a dangerous source of food-borne illness, especially in combination with infringement of hygiene guidelines during the production process and the 10 golden rules as published by the World Health Organization (WHO). The thesis describes the individual species of food-borne pathogens that occur in milk and dairy products, the factors that influence their growth and reproduction and, last but not least, it also describes the health risks that are linked to its consumption.
Klíčová slova:
alimentární onemocnění; faktory růstu; patogenní mikroorganismy; prevence; food-borne illness; food-borne pathogens; growth factors; prevention Citace: BALDÍKOVÁ, Eva. Patogenní mikroorganismy v mléce a mléčných produktech. České Budějovice, 2011. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/19547