Original title:
Vlivy působící na snižování množství mikroorganizmů v masných výrobcích
Translated title:
Microorganism Reduction Methods in Meat Products
Authors:
ZÁHOROVÁ, Jana Document type: Bachelor's theses
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V bakalářské práci se zabývám vlivy působícími na snižování mikroorganismů v masných výrobcích. Nejprve jsem se zaměřila na charakteristiku jednotlivých mikroorganismů, na faktory které ovlivňují jejich růst, výskytem mikroorganismů v mase, formami mikrobiálního rozkladu a dále na kontaminaci masa mikroorganismy na jatkách. V další části práce uvádím prostředky, kterými můžeme proti mikroorganismům bojovat a metodami, kterými lze snížit jejich výskyt v masných výrobcích. V závěru práce je zmíněn systém HACCP.In Bachelor thesis I deal with a theme of the influences on the reduction of microorganisms of meat products. First, I focused on the characteristics of individual organisms, the factors affecting their growth, incidence of microorganisms in meat, forms of microbial degradation and contamination of meat microorganisms in slaughterhouses. The next section deals with the means to fight against microorganisms and methods which can reduce their presence in meat products. In the end there is mention of the HACCP system.
Keywords:
contamination of meat; meat; meat preservation; meat shelf life; microorganisms; kontaminace masa; konzervace masa; maso; mikroorganismy; údržnost masa Citation: ZÁHOROVÁ, Jana. Vlivy působící na snižování množství mikroorganizmů v masných výrobcích. České Budějovice, 2011. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/19462