Original title:
BUSINESS CENTRUM VÍCHOV
Translated title:
BUSINESS CENTRUM VÍCHOV
Authors:
Eliáš, Václav ; Velehradská, Dagmar (referee) ; Dýr, Petr (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2022
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební Abstract:
[cze][eng]
Tématem diplomové práce bylo větší rozpracování výrobní části z předdiplomového projektu, kde jsme řešili celou parcelu jako architektonicky-urbanistický návrh. Zde se řešila celá parcela s návrhem zástavby v horní části, rodinného domu majitele, výrobní části a pěstebních ploch. V diplomové práci už řešíme podrobněji jen výrobní část. Ve výrobním areálu jsou navrženy dva objekty – první, nacházející se blíže k vjezdu, je budova administrativy obsahující správu areálu, obchod produktů z hlavní výroby, jídelnu pro zaměstnance a ubytování v druhém patře. Druhým je výrobní objekt umístěný v pozadí – je to kompaktní blok zahrnující celý požadovaný program (? program výroby?). Jedná se o dvoupodlažní objekt, který je zapuštěn do terénu ze tří stran a horní část má uprostřed průjezdný pracovní dvůr. Základním konceptem už od začátku bylo navrhnout komplexní objekt, který bude zahrnovat všechny požadované provozy a bude respektovat vesnickou zástavbu, do které má zapadnout. Na pozemku se nachází vzrostlá zeleň, na kterou se v návrhu navazuje, a je doplněna o novou – díky tomu se navržené objekty skrývají za zelenou stěnu a nepůsobí v krajině jako dominantní prvek. Zároveň je tato zeleň i přírodním filtrem mezi výrobní a obytnou zónou. Návrh se snaží respektovat Green New Deal.
The topic of the thesis was to develop the production part in depth from the pre-diploma project, where we dealt with the whole parcel as an architectural-urban design. Here the whole plot was being solved with a development proposal in the upper part, the owner's house, production part and growing areas. In the thesis itself we are only dealing with the production part in more detail. There are two buildings in the production complex – the first, located closer to the entrance, is the administration building containing the management of the premises, the shop of products from the main production, the cafeteria for employees and the accommodation on the second floor. The second one is the production object located in the background – it is a single compact block that includes the entire desired program of the produce. It is a two-storey building that is embedded in the terrain from three sides and the upper part has a passable working yard in the middle. From the beginning, the basic concept was to design a complex object that would include all the required services and would respect the character of the village development, into which it should fit. There is a mature greenery on the parcel to which the design is linked and is supplemented with a new one – thanks to it the proposed objects are shielded by this “green wall” and does not act as a dominant element in the landscape. Simultaneously, it acts as a natural filter between the production and the residential zone. The proposed design is trying to respect the Green New Deal.
Keywords:
accommodation; canteen; cider production; office building; offices; Production area; showroom; small gastronomy; storage; Víchov; administrativní budova; kanceláře; malé gastro; showroom; skladování; ubytování; Víchov; výroba cideru; Výrobní areál; závodní jídelna
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/206409