Original title:
Systém pro měření aerobní stability fermentovaných krmiv
Translated title:
System for measurement of aerobic stability of forage
Authors:
Synek, Josef ; Sekora, Jiří (referee) ; Harabiš, Vratislav (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2012
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Abstract:
[cze][eng]
Aerobní stabilita je termín, který odborníci na výživu používají k určení doby, po kterou krmivo zůstává stabilní tedy nezkažené. Jakmile je fermentace dokončena a krmiva jsou vystavena vzduchu během krmení nebo při skladování (netěsnost sil, špatné balení) dochází ke zvýšení teploty těchto krmiv působením kvasinek nebo v menší míře působením některých bakterií. Tuto teplotu měříme pomocí teplotních čidel a porovnáváme ji s ambientní teplotou okolí. Aerobní stabilita se udává jako čas, za který teplota krmiva vzroste o 3°C nad ambientní teplotu.
Aerobic stability is a term which nutritionists use to define the length of time that forage remains stabil and don‘t degrade. Once fermentation is completed and the forage is exposed to air during feeding or during storage (leaky silos, poor packaging) increases the temperature of the forage initiated by yeasts or lesser extent by the action of some bacterias. This temperature is measured using temperature sensors and it is compared with the ambient temperature of the surroundings. Aerobic stability is given as the time, for which the forage temperature rises by 3°C above ambient temperature.
Keywords:
aerobic stability; forage; temperature; temperature probe; aerobní stabilita; krmiva; teplota; teplotní čidla
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/11990