Original title:
Stanovení kyseliny propionové v pekařských výrobcích kapalinovou chromatografií
Translated title:
Determination of propionic acid in bakery products by liquid chromatography
Authors:
Benkovská, Dagmar ; Vítová, Eva (referee) ; Kučera, Pavel (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2009
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato práce se zabývá vývojem metody stanovení kyseliny propionové v pekařských výrobcích pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Práce vycházela z potřeb a podmínek laboratoře Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Brně. V teoretické části jsou popsány vlastnosti kyseliny propionové, její výroba, metabolismus, toxicita a konzervační účinek. Dále je pojednáno o kapalinové chromatografii, validaci analytické metody a způsobech stanovení kyseliny propionové. Praktická část je zaměřena na stanovení kyseliny propionové ve většině dostupných výrobcích na českém trhu, kde byl předpoklad použití této konzervační látky. Kyselina byla ze vzorku extrahována ve vodě, zfiltrována a filtrát přímo stanoven HPLC. Separace byla provedena na koloně XBridge C18 (3 x 150 mm, 3,5 µm) s použitím fosfátového pufru (pH upravené na 2,8) jako mobilní fáze a UV detekcí při 210 nm. Použitá metoda izolace kyseliny propionové z matrice byla porovnána s metodami opakované extrakce ve vodě, extrakce v roztoku mobilní fáze a destilace s vodní parou jak u komerčních vzorků, tak u laboratorně upečených chlebů se známým přídavkem kyseliny propionové. Technika HPLC s využitím extrakce ve vodě byla vyhodnocena jako vhodná metoda stanovení kyseliny propionové v pekařských výrobcích.
This thesis deals with the development of high performance liquid chromatography method (HPLC) for the determination of propionic acid in bakery products. This work is resulting from the requirements and conditions of Czech Agriculture and Food Inspection Authority (CAFIA) laboratory in Brno. The theoretical part of the thesis describes properties, production, metabolism, toxicity and preservative effect of propionic acid. Furthermore it is treating about HPLC, validation of some analytical method and methods of propionic acid determination. Experimental part is focused on the propionic acid determination in the major part of available products with this preservative on the Czech market. Propionic acid was extracted from the sample with water, filtered and the filtrate was analyzed directly by HPLC. Separation was performed on a XBridge C18 column (3 x 150 mm, 3,5 µm) with a mobile phase of phosphate buffer (pH adjusted to 2,8) and UV detection at 210 nm. Used method of propionic acid isolation was compared with repeated extraction method, extraction in the mobile phase solution and steam destilation both in commercial samples and in laboratory baked breads with known addition of propionic acid. HPLC with water extraction technique was evaluated as a suitable method for propionic acid determination in bakery products.
Keywords:
determination; HPLC; preservatives; Propionic acid; HPLC; konzervanty; Kyselina propionová; stanovení
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/14531