Original title:
Analýza vlastností provozních kapalin
Translated title:
Analysis of operating fluids properties
Authors:
Chrobák, Jan ; Rozsívalová, Zdenka (referee) ; Frk, Martin (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2012
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Abstract:
[cze][eng]
Předložená práce se zabývá měřením dynamické viskozity, hustoty a indexu lomu kapalin používaných v potravinářském průmyslu. Dále jsou v teorii popsány matematické a fyzikální principy měření těchto veličin. Proběhla analýza současného stavu v oblasti výzkumu a trendů v používání těchto měření v potravinářském průmyslu. V experimentální části byly připraveny vzorky s různou koncentrací ethanolu v destilované vodě a proběhlo měření vybraných materiálových veličin v širokém teplotním rozsahu. Následně byly sestaveny referenční křivky dynamické viskozity. V závěru je diskutováno možné použití metody jako diagnostického nástroje stanovení koncentrace látky ve vybraných kapalinách.
This diploma thesis is focused on introducing the mathematical and physical fundamentals of viskosity, density and refractive index of liquids and methods of its measurement. Based on available literatures specify review of areas in which the measurement of dynamic viscosity is used for evaluation the actual state of liquid materials. Discuss the possibility of using for example variables to determine the concentration of fat in milk and ethanol in alcoholic beverages. The sample of liquid to realize the practical measurements.
Keywords:
apparent viskosity; critical angle; density; dynamic viskosity; inherent viskosity; newtonian and non-newtonian liquid.; reduced viskosity; refractive index; relative viskosity; specific viskosity; viscosity measurements; viskosimeter; Viskosity; dynamická viskozita; hustota; index lomu; inherentní viskozita; mezní úhel; měření viskozity; newtonská a nenewtonská tekutina.; redukovaná viskozita; relativní viskozita; vazkost; viskozimetr; Viskozita
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/9786