Název:
Nutriční a mikrobiologická charakterizace sojového sýru tempeh
Překlad názvu:
Nutritional and microbiological characterization of soya tempeh cheese
Autoři:
Sobotková, Markéta ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tempeh patří mezi fermentované probiotické sójové výrobky. Díky jeho bohatému zdroji bílkovin, přítomnosti nenasycených mastných kyselin esenciálních pro člověka a vysoké hladině antioxidantů je hodnotnou výživovou potravinou. Teoretická část práce popisuje nutriční složení tempehu a sójových bobů. Jsou diskutovány pozitivní a negativní účinky sóji na lidské zdraví. Dále byly sledovány změny výživových složek způsobené fermentačním procesem a působením mikroorganismů. Experimentální část diplomové práce se zabývá mikrobiologickou analýzou tří druhů tempehu a využitím metody polymerázové řetězové reakce. Izolace DNA z produktů byla provedena pomocí fenolové extrakce, pomocí magnetických mikročástic F-kol 77ox a magnetických nanočástic F79/L3-PLL. V rámci nutriční analýzy byly studovány změny jednotlivých nutričních složek a dalších látek v sójových bobech po fermentaci tempehu. Ve výrobcích byl stanovován celkový obsah hlavních nutričních složek – sacharidů, lipidů a bílkovin. Pomocí UV-VIS spektrofotometrie bylo analyzováno množství antioxidačních látek jako polyfenoly a flavonoidy. V práci bylo také provedeno stanovení množství vitaminu E pomocí HPLC a stanovení přítomnosti mastných kyselin pomocí GC ve vzorcích tempehu a bobů.
Tempeh belongs to the fermented probiotic soybean products. Tempeh is a valuable nutritional foodstuff due to its rich source of protein, content of unsaturated fatty acids essential for human and high amount of antioxidants. The theoretical part describes nutritional composition of tempeh and soybeans. In the thesis are discussed positive and negative effects of soy on human health. In the thesis were followed up changes in the nutritional components caused by the fermentation process and the action of microorganisms. The experimental part deals with the identification of microorganisms, which are contained in three types of tempeh. Microorganisms were detected using method polymerase chain reaction. DNA was isolated from the products by use phenol extraction, using magnetic microparticles F-kol 77ox and magnetic nanoparticles F79/L3 PLL. As part of the nutritional analysis changes in individual nutrients and other substances in soybeans after tempeh fermentation have been studied. In the chosen products total content of essential nutrients – carbohydrates, lipids and proteins were analyzed. Amount of antioxidants such as phenolics and flavonoids were analysed by UV-VIS spectrophotometry. Determination of vitamin E content which was analysed by HPLC and determination presence of fatty acids which was determined by GC was incorporated to this thesis.
Klíčová slova:
Antioxidanty; fermentace; PCR; sójové boby; tempeh; výživové hodnoty; Antioxidants; fermentation; nutritional values; PCR; soybeans; tempeh
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/80712