Original title:
Motivy třídění potravinového odpadu u českých spotřebitelů
Authors:
Klašková, Anna Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Klašková, A. Motivy třídění potravinového odpadu u českých spotřebitelů. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2023. Práce je zaměřená na třídění potravinového odpadu v Brně. Plýtvání potravin je velkým tématem, které je často zmiňováno, nicméně tato práce se zabývá tím, že potravinový odpad je možné ještě využít. Moderní ekonomiky využívají i své odpady jako obnovitelné zdroje a dokáží je proměnit na další produkty, které jsou vhodné k využití. Díky moderním technologiím je možné zpracovávat i odpady. Nyní je tedy nutné zjistit, co by lidi dovedlo i k třídění potravinového odpadu. V první části práce je provedena literární rešerše na související témata a jsou zde i popsány využité metody a způsoby zpracování dat. V druhé pracovní části je provedeno dotazníkové šetření, které zjišťuje informace o tom, co třídění potravinového odpadu pro lidi znamená, co by jim jej usnadnilo a další důležité informace. Na základě dat z dotazníkového šetření je sestaven rozhovor, který získává přesnější data díky otevřeným otázkám a možností debaty. V další části byla využita získaná data a byly utvořeny doporučení a návrhy, které by mohlo využít město Brno pro své obyvatele, aby společně efektivně třídili potravinový odpad. Návrhy jsou i finančně zpracovány a kalkulace jsou poté i komentovány, zda budou tyto investice pro město přínosné.Klašková, A. Motives for Sorting Food Waste Among Czech Consumers Thesis. Brno: Mendel University in Brno, 2023. The work focuses on sorting food waste in Brno. Food waste is a significant issue frequently discussed, yet this work explores the idea that food waste can still be utilized. Modern economies harness their waste as renewable resources, transforming them into other products suitable for use. Thanks to modern technologies, waste processing is now possible. Therefore, it is essential to determine what would motivate people to sort their food waste. The first part of the work involves a literature review on related topics, describing the methods used and data processing techniques. In the second practical part, a questionnaire survey is conducted to gather information on what sorting food waste means to people, what would make it easier for them, and other crucial details. Based on the survey data, an interview is conducted to obtain more precise information through open-ended questions and the opportunity for debate. In the next section, the acquired data was utilized to formulate recommendations and proposals that the city of Brno could employ for its residents to collectively and efficiently sort food waste. The proposals are also financially processed, and the calculations are subsequently commented upon to assess whether these investments will be beneficial for the city.
Keywords:
Brno; food waste; motivace; motivation; odpad; potravinový odpad; sorting waste; sustainability; sustainable economy; třídění odpadu; udržitelnost; udržitelná ekonomika; waste; znovupoužitelnost