Název:
Kvalita pitné vody určené k hromadnému zásobování obyvatel
Překlad názvu:
The Quality of Drinking Water in Public Distribution Systems
Autoři:
SOMPEKOVÁ, Zuzana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Výzkumný úkol byl zaměřen na sledování kvality pitné vody, kterou jsou zásobeni obyvatelé drobných obcí. Byla ověřována kvalita pitné vody vyráběná v malých vodárnách v Jihočeském kraji a to v obcích Mazelov, Ortvínovice, Doubravka a Rábín. Hygienické rozbory vzorků pitné vody prováděné provozovateli vodáren v letech 2004-2009 prokázaly variabilitu v koncentracích volného chloru, dusičnanech, pH, zákalu a v obsahu Escherichia coli v průběhu vyšetřovaných obdobích ve všech vodárnách. Hypotéza, která předpokládala, že kvalita pitné vody vyráběné úpravou vody z malých vodních zdrojů je stabilní a nemění se v průběhu roku v některých zásadních ukazatelích, jako jsou dusičnany, obsah Escherichia coli aj., se nepotvrdila. Druhá hypotéza, která předpokládala, že ve sledovaném období klesá počet malých vodních zdrojů, které se využívají k veřejnému zásobování pitnou vodou, se potvrdila. Příčiny těchto změn závisí na celé řadě faktorů, např. na lokalitě a zdroji pitné vody, na typu úpravny a v neposlední řadě sehrává svou negativní úlohu i kvalita obsluhy vodárny a ekonomické možnosti provozovatele. This research project was aimed at monitoring the quality of drinking water that is supplied to the inhabitants of small villages. The quality of drinking water produced by small waterworks in South Bohemia, in municipalities Mazelov, Ortvínovice, Doubravka and Rábín, was studied. Sanitary analyses of drinking water samples carried out by the waterworks operators in 2004-2009 showed some variability in the concentrations of free chlorine, nitrates, pH, turbidity and the content of Escherichia coli in all the waterworks during the investigated period. The hypothesis assuming that the quality of drinking water produced by water treatment from small water sources is stable and that it does not vary in some key indicators, such as nitrates, the contents of Escherichia coli etc., throughout the year was not confirmed. The other hypothesis assuming that the number of small water sources used for public drinking water supplies decreases during the period was confirmed. The causes of these changes depend on many factors, such as the location and source of drinking water, the type of treatment plant, and, last but not least, the quality of service and economic potential of the waterworks operators play a negative role.
Klíčová slova:
dusičnany; Escherichia coli; kvalita pitné vody; malé vodárny; rozbor vzorku pitné vody; analysis of a sample of drinking water; Escherichia coli; nitrates; quality of drinking water; small waterworks Citace: SOMPEKOVÁ, Zuzana. Kvalita pitné vody určené k hromadnému zásobování obyvatel. České Budějovice, 2010. diplomová práce (Mgr.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/16290