Original title:
Dopad pandemie COVID-19 na vinařství a jeho subjekty na Znojemsku
Authors:
Kochan, Daniel Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se věnuje dopadům pandemie COVID-19 na vinařství a jeho subjekty na Znojemsku. Teoretická část je věnována představení vinařského sektoru a celkovému procesu přípravy vína od sklizně po prodej finálního produktu. Dále se věnuje představení problematiky pandemie COVID-19 a vlivu na vinařství a jeho subjekty v podobě vinařského cestovního ruchu. Následně jsou představeny problémy, se kterými se potýkaly státy jako Francie, Španělsko a Itálie, kteří jsou světovou špičkou mezi vinaři. Závěrem teoretické části je představeno počínání Českého vinařství s problémy, které pandemie do země přinesla a rozdělení státu na jednotlivé vinařské podoblasti. Praktická část je tvořena vlastním výzkumem, který vychází z analýzy veřejně dostupných dat Ministerstva zemědělství, Vinařského fondu a Znojemské besedy. Následně je výzkum podpořen kvalitativním šetřením, které bylo vytvořeno na základě polostrukturovaných kvalitativních rozhovorů s aktéry, kteří zastávají odlišné pozice mezi vinaři dle velikosti podniku. Na základě výzkumu byly vytvořeny ukazatele dopadů na vinařský sektor, které jsou obohaceny o výpovědi jednotlivých aktérů. Jednotlivá zkoumaná vinařství zaznamenala negativní vliv na jejich finance a prodej vína do gastronomie. Respondenti se shodli na negativním vlivu z hlediska vinařského cestovního ruchu a v případě velkých vinařství i s přerušenými plány na rozšíření podniku.This bachelor thesis deals with the COVID-19 impact on winery and its subjects in the Znojmo region. The theoretical part consists of winery sector introduction and the description of the wine making process from harvesting to selling of final products. Furthermore, it contains an introduction of the COVID-19 pandemic and its influence on wine tourism. Additionally, the problems faced by states like France, Spain, and Italy, who are the wine-making elite, are introduced. Next, similar problems faced by the Czech Republic are described and its division into wine sub-districts is depicted. The practical part contains a research based on the analysis of publicly accessible data published by the Czech Ministry of Agriculture, the Wine Fund and the Znojmo Cultural Department. Consequently, the research was supported by a qualitative research method, specifically by semi-structured interviews with respondents who stand at different positions in terms of their business size. Based on this, indicators of the COVID-19 pandemic’s impact on winery are created, enriched by answers of every respondent. The individual wineries experienced a negative impact on their finances and wine sales to the foodservice industry. Respondents agreed on the negative impact in terms of wine tourism and, in the case of large wineries, with interrupted plans for business expansion.
Keywords:
COVID-19; dopad pandemie; pandemic; pandemie; the impact of the pandemic; vinařský cestovní ruch; vinařství; vinařství na Znojemsku; wine tourism; winery; winery in Znojmo