Název:
Ketózy u dojného skotu, jejich léčba a profylaxe
Autoři:
Hronová, Julie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Ketóza je považována za nejčastější a ekonomicky velmi významné metabolické onemocnění u vysokoprodukčních dojnic. V období nástupu laktace, dochází k narušení energetického metabolismu u dojnic a dostávají se do negativní energetické bilance. Hlavním příznakem ketózy je zvýšená koncentrace ketolátek v moči, mléce a v krvi. Ketolátky jsou složeny z acetonu, kyseliny acetoctové a z kyseliny β-hydroxymáselné, jejíž hodnota vzhledem ke složení ketolátek, je nejvyšší. Klinické příznaky ketózy se vyznačují úbytkem hmotnosti, poklesem užitkovosti, narušením reprodukčních vlastností a možnosti výskytu dalších metabolických onemocnění. Aby nedocházelo ke vzniku ketóz a k velkým ekonomickým ztrátám, v důsledku tohoto onemocnění, je velmi důležitá prevence. Základním preventivním opatřením je správný management výživy v před a v poporodním období.Ketosis is considered the most common and economically very important metabolic disease in high producing dairy cows. At the onset of lactation, the energy metabolism of dairy cows is disturbed and they enter into a negative energy balance. The main symptom of ketosis is an increased concentration of ketone bodies in urine, milk and blood. Ketone bodies are composed of acetone, acetoacetic acid and β-hydroxybutyric acid, which is the highest in relation to ketone body composition. Clinical signs of ketosis are characterized by weight loss, decreased performance, impaired reproductive performance and the possibility of other metabolic diseases. Prevention is very important to avoid the development of ketosis and the large economic losses resulting from this disease. The basic preventive measure is proper nutritional management in the pre- and postnatal period.
Klíčová slova:
high producing dairy cows; ketolátky; ketone bodies; ketosis; ketóza; management výživy; nutritional management; vysokoprodukční dojnice