Název:
Zhodnocení provozních a ekonomických faktorů ovlivňujících výkupní cenu mléka na konkrétní farmě na Ukrajině
Autoři:
Orlov, Bohdan Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce pojednává o provozních a ekonomických faktorech, jež ovlivňují výkupní cenu mléka. Zajímala nás jedna konkrétní farma na Ukrajině. Mechanismy tvorby ceny by se naproti České republice potažmo Evropské Unii mohly lišit a tím pro nás byly zajímavé. Mezi sledované parametry bylo zahrnuto především: množství nadojeného mléka, obsah tuku a bílkovin, tržby v závislosti na množství a kvalitě vyprodukovaného mléka. Subjekt (vzorek) jsme vybírali neprav-děpodobnostním příležitostným výběrem. Jako objekt výzkumu posloužil podnik STOV im. Lesia Serdiuka, který se specifikuje na chov skotu holštýnského (ukrajinského černostrakatého) a ukra-jinského červenostrakatého plemene. Sběr dat se prováděl prostřednictvím telefonického rozho-voru a e-mailové komunikace, získána data byla následně zpracována dle běžných matematicko-statistických metod. Výsledky výzkumu naznačují silnou přímo-úměrnou souvislost mezi výkupní cenou mléka a koncentrací tuku a bílkovin, avšak, celkové tržby jsou ovlivněny spíše množstvím vyprodukovaného mléka než množstvím složek v něm obsažených.The bachelor's thesis discusses operational and economic factors that affect the purchase price of milk. We were interested in one particular farm in Ukraine. The price formation mechanisms could be different compared to the Czech Republic and, consequently, the European Union, which was interesting us. The monitored parameters mainly included: the amount of milk pro-duced, fat and protein content, takings depending on the quantity and quality of milk produced. We selected the subject (sample) by convenience sampling method. The company STOV im. Lesia Serdiuka, which is specified for the breeding of Holstein (Ukrainian black-and-white) and Ukraini-an red-and-white cattle, served as the object of the research. Data collection was carried out through telephone conversations and e-mail communication, the obtained data were subse-quently processed according to common mathematical and statistical methods. The results of the research indicate a strong direct-proportional connection between the purchase price of milk and the concentration of fat and protein, however, the total takings are affected more by the amount of milk produced than by the amount of components contained in it.
Klíčová slova:
bílkoviny; dojivost; fat; Holstein black-and-white cattle; holštýnský černostrakatý skot; milk; milk yield; mléko; protein; purchase price; takings; tržby; tuk; Ukraine; Ukrainian red-and-white cattle; Ukrajina; ukrajinský červenostrakatý skot; výkupní cena