Original title:
Analýza džusov metódou „UV-odtlačkov prstov”
Authors:
Saganová, Sabrina Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] V současné době vzrůstá zájem lidí o zdravé potraviny. Jedná se zejména o složky potravy co nejvíc v přirozené podobě. Mezi takové potraviny se řadí i ovocné šťávy, které kromě zahnání žízně obsahují i zdraví prospěšné látky - vitaminy, minerální lát-ky, sacharidy, bílkoviny a jiné. Přijímáním ovocné šťávy podpoříme imunitní systém, peristaltiku střev, zpevníme kosti a dokonce konzumace ovoce může sloužit jako prostředek prevence před vznikem rakoviny. Avšak s nárůstem konzumace ovocných šťáv (zejména pomerančové a jablečné) narůstá i riziko padělání těchto nápojů. Právě v této souvislosti je třeba stále hledat nové a rychlé metody pomocí kterých se zaručí kvalita a bezpečnost potravin. V první části této diplomové práci jsem se zaměřila na složení ovocných šťáv, jejich zdravotní přínosy pro lidský organismus, výrobu, způso-by padělání. Druhou část této práce tvoří studia, při které byla využita nová metoda „UV-otisků prstů“ jako rychlý nástroj pro ověření kvality ovocných šťáv. Metoda je založena na spektrálních vlastnostech vzorku před a po ozářením vysokoenergetickým ultrafialovým zářením (λ = 254 nm). Během ozáření dojde k fotochemickým změnám, které slouží k identifikaci vzorku. Metodu jsem optimalizovala tím, že vzorky byly umístěny v různých teplotních prostředích (laboratorní teplota, chladnička, mraznič-ka). Následně pomocí boxplotů – statistického vyhodnocení jsem se snažila najít roz-díly jednak v rámci jednotlivých druhů ovoce, ale i mezi jednotlivými značkami jed-noho druhu ovoce.Nowadays, people's interest in healthy food is increasing. These are mainly food ingredients as much as possible in their natural form. Such foods also include fruit juices, which, in addition to quenching thirst, also contain substances beneficial to health - vitamins, minerals, carbohydrates, proteins and others. By taking fruit juice, we support the immune system, intestinal peristalsis, strengthen bones, and even consumption of fruit can serve as a means of preventing cancer. However, with the increase in the consumption of fruit juices (especially orange and apple), the risk of adulteration of these drinks also increases. It is precisely in this context that it is ne-cessary to constantly look for new and fast methods with which to guarantee the quali-ty and safety of food. In the first part of this thesis, I focused on the composition of fruit juices, their health benefits for the human body, production, methods of counter-feiting. The second part of this work consists of a study in which the new method of "UV-fingerprints" was used as a quick tool for verifying the quality of fruit juices. The method is based on the spectral properties of the sample before and after irradiation with high-energy ultraviolet radiation (λ = 254 nm). During the irradiation, photoche-mical changes will occur, which serve to identify the sample. I optimized the method by placing the samples in different temperature environments (laboratory temperature, refrigerator, freezer). Subsequently, using boxplots - statistical evaluation, I tried to find differences both within individual types of fruit, but also between individual brands of one type of fruit.
Keywords:
fluorescence spectrometry; fluorescenční spektrometrie; fruit juices; metoda UV-otisků prstů; ovocné džusy; UV fingerprint method