Original title:
Vliv zpracování kávy na obsah kofeinu a jeho účinky na lidský organismus
Authors:
Odehnalová, Barbora Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zaměřuje na porovnání obsahu kofeinu v kávě zpracované různými způsoby. Jde o suché a mokré zpracování, kdy jsou v prvním zmíněném případě zrna kávy po sběru a vytřízení sušena na slunci na ideální vlhkost. U mokré metody se káva nechává v kádích s přidanými mikroorganismy fermentovat a následně sušit. Součástí práce jsou i účinky kofeinu na lidský organismus.This diploma thesis focuses on the comparison of caffeine content in coffee processed in different ways. It involves dry and wet processing, where in the first mentioned case the coffee beans are dried in the sun to the ideal moisture level after collection and sorting. In the wet method, the coffee is fermented in vats with added microorganisms and then dried. The work also includes the effects of caffeine on the human organism.
Keywords:
caffeine; capillary electrophoresis; coffee; effects of caffeine; kapilární elektroforéza; kofein; káva; účinky kofeinu