Název:
Aktivní obaly potravin na bázi chitosanu
Autoři:
Ženata, Martin Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zaměřuje na využití aktivních obalů v potravinářském průmyslu. Ze všech obalů, které je možné využít v potravinářském průmyslu, je zaměřena práce na chitosan. Tato látka je v práci detailně popsána a její použití v odvětví. Dále bylo v práci připravit roztok a vytvořit film chitosan-škrob. Byl vyhodnocen tvar filmů po vyjmutí z Petriho misky. Po vyjmutí byla měřena tloušťka filmů, následně test nasákavosti. Dále byl vybrán jeden film a aplikován na modelovou potravinu, což byla hlíza bramboru. Po aplikaci fólie byla pozorována změna na povrchu hlízy. Z výsledků experimentu je patrné, že film uzavře hlízu bramboru před vnějšími vlivy. Je třeba se zaměřit na další výzkum v podobné problematice.This work focuses on the use of active packaging in the food industry. Of all the packaging that can be used in the food industry, the work is focused on chitosan. This substance is described in detail in the work and its use in industry. The next task was to prepare a solution and create a chitosan-starch film. The shape of the films after removal from the Petri dish was evaluated. After removal, the thickness of the films was measured, followed by an absorbency test. Next, one film was selected and applied to a model food, which was a potato tuber. After applying the film, a change was observed on the surface of the tuber. The results of the experiment show that the film closes the potato tuber from external influences. It is necessary to focus on further research in a similar issue.
Klíčová slova:
active packaging; aktivní obaly; aplikace na bramboru; application on potato; chitosan; film; hlíza brambor; potato tuber