Název:
Vliv pohlaví králíků plemene velký světlý stříbřitý na jatečnou hodnotu
Autoři:
Sysel, Zdeněk Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Literární část práce se zabývá evolucí králíka domácího, jeho rozšířením po světě a rozdělením řádu Zajíců. Dále je zde zmíněna aktuální situace tuzemské produkce králičího masa a charakteristika brojlerového králíka, který je hlavním produktem. V práci se rovněž píše o užitkových vlastnostech králíků, jatečné hodnotě a vlivech, které na jatečnou hodnotu působí. Je zde rozepsána charakteristika králičího masa, jeho chemické složení a význam. Závěr literární části pojednává o svalové soustavě, kosterním svalstvu a základní struktuře svalového vlákna. Experimentální část vyhodnocuje jatečnou hodnotu, zabývá se chemickým rozborem svaloviny králíka domácího a množstvím mastných kyselin obsažených v králičím mase. Zjištěné výsledky jsou porovnány mezi skupinami jedinců samčího a samičího pohlaví. Dle výsledků byla zjištěna vyšší jatečná výtěžnost o 5 % u jedinců samičího pohlaví (58 %) a jejich vyšší porážková hmotnost. Výzkum rovněž prokázal nižší množství intramuskulárního tuku a bílkovin obsažených v mase samců králíka. Vyšší obsah mastných kyselin palmitolejové, linolové a α-linolenové se vyskytuje ve svalovině samic, naopak mastné kyseliny myristová, palmitová a stearová jasně převažují u jedinců samčího pohlaví.In the literary part, thesis deal with the evolution of domestic rabbit, it´s expansion around the world and taxonomical classification of Lagomorpha order. It is also mentioned actual situation about inland production of rabbit meat and characteristic of broiler rabbit, which is the main product of rabbit breading. In the thesis is description of performance characteristics of rabbits, carcass value and effects affecting carcass value. The thesis describing rabbit meat, benefits of consumption and chemical composition of meat. The end of the literary part mentions the muscular system, skeletal muscles and the basic structure of the muscle fibre. The experimental part evaluates carcass value and deals with the chemical analysis of domestic rabbit muscle and the amounts of fatty acids contained in rabbit meat. The results are compared between the male and female groups. The results are a higher slaughter value, more than 5 %, in the group of females (58 %) and higher slaughter weight in this group. Research has also found a lower amount of intramuscular fat and protein in the meat of male rabbits. Higher amounts of palmitoleic, linoleic and α-linolenic acids are contained in the muscles of females. Other acids - myristic, palmitic and stearic are more contained in the male meat.
Klíčová slova:
carcass value; chemical analysis of meat; chemický rozbor; composition of meat; effect on carcass value; jatečná výtěžnost; králičí maso; performance characteristics; rabbit meat; složení masa; užitkové vlastnosti; vliv na jatečnou hodnotu