Original title:
Základních postupy a možnosti jejich modifikace při výrobě piva
Authors:
Dohnal, Jakub Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zaměřuje na možnosti modifikace základních postupů výroby piva za účelem vytvoření nových a unikátních chuťových zážitků. V literární části práce je popsána technologie výroby piva, současné trendy v pivovarnictví a platná legislativa. Dále se práce soustředí na možnosti modifikace výroby, včetně použití nestandardních surovin a postupů. V praktické části byla vytvořena vlastní receptura dýňového piva, které bylo následně uvařeno v minipivovaru Valášek. Pivo bylo podrobeno instrumentálním analýzám a senzorickému hodnocení. Byl sestaven senzorický profil piva.This bachelor thesis focuses on the possibilities of modifying basic brewing processes to create new and unique taste experiences. The thesis begins with a literature survey of brewing technologies, current trends in brewing, and current legislation. Next, the thesis focuses on the possibilities of modifying production processes, including the use of nonstandard raw materials and procedures. As a practical part of this bachelor's thesis, a custom recipe was created using pumpkin and spices in the production of beer brewed in the Valášek microbrewery. The beer was subsequently analyzed by instrumental analysis and sensory evaluation. This bachelor thesis aims to provide a com-prehensive view of the modification of beer production and to evaluate the influence of different processes and raw materials on the sensory properties of beer. The results of this work can be used by breweries and other actors in the brewing industry in the development of new and interesting beers.
Keywords:
beer; brewing raw materials; dýňové pivo; modifikace výroby; pivo; pivovarské suroviny; production modification; pumpkin beer; sensory profile; senzorický profil