Original title:
Vliv teploty ve stáji na mléčnou užitkovost a pohybovou aktivitu holštýnských dojnic ve vybraném chovu
Authors:
Vaňkátová, Eliška Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá vlivem teploty ve stáji na mléčnou užitkovost a pohybovou aktivitu dojnic holštýnského skotu ve vybraném chovu. Hodnocení mléčné užitkovosti bylo reprezentováno průměrným denním nádojem, obsahem mléčných složek, konkrétně obsahem tuku, bílkovin, laktózy, počtem somatických buněk a obsahem močoviny. Literární přehled pojednává o historii, charakteristice a chovném cíli sledovaného plemene. Dále popisuje stájové prostředí, tepelný stres a možnosti jeho eliminace. Je zde také popsána mléčná užitkovost, pohybová aktivita a faktory, které na ně působí. Sběr dat proběhl na mléčné farmě Vadín v kraji Vysočina. Sledováno bylo 30 krav holštýnského skotu, otelených v rozpětí 4 týdnů na přelomu ledna a února, po dobu jednoho roku. Z výsledků není patrné, že by průměrná denní teplota měla negativní vliv na průměrný denní nádoj. Naopak byl potvrzen vliv průměrné denní teploty na jednotlivé složky mléka. Při zvýšení teploty se snižoval obsah tuku, bílkovin a močoviny v mléce, naopak obsah laktózy se zvyšoval. Závislost počtu somatických buněk v mléce na průměrné denní teplotě nebyla potvrzena. Rovněž závislost pohybové aktivity na průměrné denní teplotě byla velmi slabá.The thesis deals with the effect of temperature in the barn on milk yield and locomotor activity of Holstein dairy cattle in a selected breeding system. The evaluation of milk performance was represented by the average daily milk yield, milk components content, namely fat, protein, lactose, somatic cell count and urea content. The literature review discusses the history, characteristics and breeding objective of the breed under study. It also describes the stall environment, heat stress and ways of eliminating it. Dairy performance, locomotor activity and the factors influencing them are also described. Data collection was carried out on the Vadín dairy farm in the Vysočina region. Thirty Holstein, calved within 4 weeks during the January and February. Cows were monitored for one year. The results do not show that the average daily temperature had a negative effect on the average daily milk yield. On the other hand, the effect of average daily temperature on the individual milk components was confirmed. As the average daily temperature increased, the fat, protein and urea content of the milk decreased, while the lactose content increased. The dependence of the number of somatic cells in milk on the average daily temperature was not confirmed. Also, the dependence of physical activity on average daily temperature was very weak.
Keywords:
average daily temperature; heat stress; Holstein cattle; holštýnský skot; locomotor activity; milk yield; mléčná užitkovost; pedometer; pedometr; pohybová aktivita; průměrná denní teplota; tepelný stres