Original title:
Sledování výskytu patogenních mikroorganismů v potravinovém odpadu po přídavku různých aditiv
Authors:
Tomková, Lenka Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Plýtvání potravinami a nakládání s potravinovým odpadem je celosvětový problém. Je nutné plýtvání omezit a v případě vzniku potravinových odpadů volit ekologické řešení jejich odstranění jako je kompostování. Proces kompostování je přirozený rozkladný proces, jehož finálním produktem je cenný kompost použitelný jako hnojivo. V této práci je zkoumán vliv aditivních látek na potlačení patogenních mikroorganismů potenciálně přítomných v potravinovém odpadu, aby potraviny vstupující do procesu kompostování byly zdravotně nezávadné. Pro mikrobiologické analýzy byly použity klasické kultivační metody (selektivní média pro bakteriální kmeny Salmonella spp., Escherichia coli, Helicobacter pylori a enterokoky) a pro přesnou identifikaci narostlých kolonií byla provedena MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie a Sangerovo sekvenování. Z výsledků vyplývá, že odpad bez přídavku aditiva obsahoval více patogenních mikroorganismů než odpad s přídavkem aditiva. Nejčastěji se jedná o Serratia spp. a rod Pseudomonas. Jako nejlepší aditivum se jeví Tea tree olej, který efektivně potlačoval zápach a také se v odpadu s jeho přídavkem nevyskytovaly významné patogeny jako např. Pseudomonas fluorescens oproti kontrolnímu vzorku bez jeho přídavku.Food waste and food waste management is a global problem. It is necessary to reduce waste and, when food waste is generated, to choose environmentally friendly solutions for its disposal, such as composting. The composting process is a natural decomposition process whose final product is valuable compost that can be used as fertiliser. In this work, the effect of additives on the suppression of pathogenic microorganisms potentially present in food waste is investigated to make the food entering the composting process safe for health. Classical culture methods (selective media for bacterial strains Salmonella spp., Escherichia coli, Helicobacter pylori and enterococci) were used for microbiological analyses and MALDI-TOF mass spectrometry and Sanger sequencing were performed for accurate identification of the grown colonies. The results showed that waste without the addition of additive contained more pathogenic microorganisms than waste with the addition of additive. Serratia spp. and the genus Pseudomonas were the most common in the samples. Tea tree oil appears to be the best additive, as it effectively suppressed the odour and also the waste with its addition did not contain significant pathogens such as Pseudomonas fluorescens compared to the control sample without its addition.
Keywords:
additives; aditiva; composting; food waste; kompostování; MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie; MALDI-TOF mass spectrometry; microbiological analysis; mikrobiologická analýza; pathogens; patogeny; potravinový odpad; Sanger sequencing; Sangerovo sekvenování; tea tree oil; tea tree olej