Original title:
Zdanění emisí potravinářské výroby
Authors:
Funková, Dominika Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Potravinářský průmysl je zodpovědný přibližně za 30 % vyprodukovaných emisí skleníkových plynů, navzdory tomu však toto odvětví zatím nebylo zařazeno do systému emisních povolenek. Cílem této diplomové práce je zhodnotit dopady hypotetického zdanění emisí skleníkových plynů v potravinářství. Práce je postavena na datech o spotřebě a spotřebitelských cenách 20 vybraných potravin za období 10 let v České republice. Stanovení hypotetické výše daně je na úrovni 53,51 EUR za tunu ekvivalentu CO2. Výsledky práce naznačují, že jakýkoliv z 6 uvažovaných daňových scénářů může mít pozitivní dopad na životní prostředí. Emise pocházející z potravin by bylo možné, podle zvoleného daňového scénáře, snížit až o 25 %.The food industry accounts for approximately 30% of the world’s greenhouse gas emissions, yet this sector has so far not been included in the emissions allowance system. The goal of this thesis is to evaluate the effects of hypothetical taxation on greenhouse gas emissions in the food industry. The thesis is based on consumption data and consumer prices of 20 selected foods over a 10-year period in the Czech Republic. The hypothetical amount of the tax is set at EUR 53.51 per ton of CO2 equivalent. The outcome of the thesis research indicates that any of the 6 proposed tax scenarios can have a positive impact on the environment. Emissions originating from food could be reduced by up to 25%, depending on the chosen tax scenario.
Keywords:
carbon neutrality; emise skleníkových plynů; environment; food taxation; greenhouse gas emissions; sustainability; udržitelnost; uhlíková neutralita; zdanění potravin; životní prostředí